Houd me op de hoogte
Festival van de architectuur 14 — 17 oktober 2021 In transit Oostende

In transit

In een maatschappij die draait rond efficiëntie verplaatsen we ons zo snel mogelijk van A naar B. Die drang naar snelheid zorgt ervoor dat we voorbij gaan aan de weg die ons tot onze bestemming brengt. En dat is jammer, want de reis biedt vaak de mooiste inzichten. Dit jaar vertraagt het Festival van de architectuur en nemen we je mee naar onderweg. We ruilen bestemd in voor onbestemd, vast voor fluïde, continuïteit voor kentering. In deze tussenfase ontstaat ruimte voor ontmoeting en verbeelding. Het thema In transit is onlosmakelijk verbonden met verandering, en die zoektocht hebben we vandaag meer dan ooit nodig. Als stad in transit is Oostende de ideale uitvalsbasis om samen in dit thema te duiken.

FAQ

 • Wat is het Festival van de architectuur?

  Tijdens het tweejaarlijkse Festival van de architectuur (F/a) laten we iedereen vier dagen lang proeven van architectuur in de breedste zin van het woord. Waarom is het zo belangrijk dat onze leefomgeving goed ontworpen is? En wat betekent dat, ‘een goed ontworpen leefomgeving’? Daar willen we het over hebben tijdens het Festival van de architectuur. Met architecten, ontwerpers, kunstenaars en beleidsmakers … maar vooral met jou.

 • Klinkt goed, maar wat kan ik dan juist doen tijdens het festival?

  Tijdens (architectuur)wandelingen, workshops, voorstellingen en tentoonstellingen dagen we je uit om op een andere manier naar je omgeving te kijken. We willen met jou ideeën en ervaringen uitwisselen over architectuur in transit. Zo komen we uit bij thema’s als het veranderende klimaat, migratie en ons koloniaal verleden. Je krijgt bovendien de kans om binnen te wandelen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus die je normaal enkel van de buitenkant kan zien. Benieuwd naar het programma? We houden je graag op de hoogte via onze nieuwsbrief.

  Naar goede gewoonte organiseren we deze editie ook een internationaal colloquium. Experten en ervaringsdeskundigen inspireren, discussiëren en reflecteren tijdens lezingen, panelgesprekken en workshops over het thema ‘In transit’.

 • En waar moet ik daar juist voor zijn?

  Elke editie gaat het festival in een andere stad door, en dit jaar zijn we te gast in Oostende. Over de hele stad kan je vier dagen lang deelnemen aan activiteiten en workshops, tentoonstellingen bezoeken en lezingen bijwonen. De laatste dag van het festival openen we over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus tijdens de Dag van de architectuur.

 • Wanneer gaat het festival door?

  De komende editie gaat door van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober 2021. Op die vier dagen is Oostende de setting voor een uitgebreid programma met wandelingen, workshops, voorstellingen en talks. Op 17 oktober vieren we over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de architectuur.

 • Wat moet dat kosten?

  Heel wat van de activiteiten zijn gratis. Voor sommige onderdelen van het programma vragen we wel een bijdrage. In dat geval, zal de prijs aangegeven staan bij die activiteit op de website. Op het volledige programma is het nog even wachten. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, en wij doen de rest.

 • Voor wie is het Festival van de architectuur bedoeld?

  Voor iedereen. Nee echt, voor iedereen. Of je nu thuis bent in de wereld van de architectuur of niet, er is voor iedereen iets te beleven tijdens het Festival van de architectuur. Want de manier waarop onze leefomgeving ontworpen is, gaat iedereen aan.

 • En waarom moet zo’n festival er zijn?

  Als het afgelopen jaar ons iets duidelijk gemaakt heeft, is het dat onze omgeving een grote invloed heeft op ons leven. Het is dus niet zo gek om eens uitgebreid stil te staan bij de manier waarop die ontworpen is. En exact dat willen we doen tijdens het Festival van de architectuur. We nodigen ontwerpers, beleidsmakers, kunstenaars maar vooral ook jou uit om elkaar te ontmoeten en erover in gesprek te gaan.

 • Wie organiseert het Festival van de architectuur?

  Het Festival van de architectuur is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Samen met organisaties in Oostende zorgen we voor een goed gevuld en gevarieerd programma.

website by We make.