De gebouwen in het Openluchtmuseum Bokrijk worden niet langer overgelaten aan een gecontroleerd verval en beperkte bezoekuren. Waar je denkt Radio Nostalgie te horen, hoor je deze dagen het gedreun van Studio Brussel. Live! Gebakken broden en zweet van een gestresseerde Sarah Lemke ruiken er naar ‘vers’.
Het werd een nieuw leven voor een tweede Superette, maar ook een nieuw leven voor drie gebouwen. De eerste van ruim 120 panden die aansluitend aan de beurt komen op het domein. Die survival gaat niet alleen over inhoud, maar ook over het derde leven dat de selectie van bij elkaar geplaatste monumenten zal ondergaan. Alle 120, en dat op 5 jaar tijd. Moderniteit, ambachten, relevantie, dynamiek en vooral een levend erfgoed: allemaal begrippen die staan voor een Bokrijk 2.0!
Maar waar is het dan fout gegaan de laatste decennia? Als je weet dat we met een generatie zitten die niet meer weet dat hamburgers van koeien komen, dan begrijp je dat er geen voeling meer is met dit materieel en immaterieel erfgoed. En dat pogingen om het met de paplepel in te geven tevergeefs zullen zijn.
Uit een studie van Paul Frankland en Blake Richards (Universiteit van Toronto) blijkt dat “vergeten” van essentieel belang is om het intelligent maken van keuzes en loslaten van onbelangrijke zaken te optimaliseren. “Het is belangrijk dat de hersenen irrelevante details vergeten en zich concentreren op zaken die helpen keuzes te maken in de echte wereld. Het constant inruilen van oude herinneringen voor nieuwe, kan evolutionaire voordelen opleveren”.
Waarschijnlijk is het dit laatste dat Tim Van Steenbergen deed besluiten dat we in Bokrijk niet revolutionair bezig zijn, doch eerder evolutionair. En dat is een compliment! Door de geschiedenis niet te verloochenen, en in plaats daarvan intelligente keuzes te maken met hedendaagse relevantie en juiste kennisoverdracht, zet Bokrijk na 60 jaar zijn voorbestemde koers verder. Eindelijk!
Anders dan het spreekwoord zegt zou ‘kiezen’ nu ‘winnen’ betekenen, verklaarde Jean Pierre Roelands -voormalig commercieel directeur van de Colruyt groep en drijvende kracht achter Cru – aan de directie van Bokrijk: “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ik bij velen -eigenlijk bij nagenoeg iedereen – het afgelopen weekend een zalig instemmende glimlach mocht ontwaren tijdens de dagen van de ‘première’ van dit nieuwe Bokrijk. Een Bokrijk dat bezig is met eigentijdsheid en relevante keuzes uit zijn verleden.”
Superette Bokrijk: Kobe Desramaults en Sarah Lemke
Architecten: BC architects Brussel
Museale scenografie: Katrien van de Marliere i.s.m. architect Christian Kieckens
Lezing en werfbezoek tijdens de Dag van de architectuur
Bezoek het Openluchtmuseum Bokrijk op 10 september tijdens de Dag van de architectuur en ontdek hoe architectuur, restauratietechnieken en onroerend erfgoed elkaar naadloos vinden tijdens een lezing en werfbezoek. Meer informatie vind je in ons festivalprogramma of op www.bokrijk.be.