Festival van de architectuur (Beeld: Marijn Dionys)
 • Praktisch

  Praktisch

  Klik op onderstaande thema’s indien je algemene informatie wenst over de reservaties, bereikbaarheid en toegankelijkheid.

  Wil je losse tickets boeken voor een specifieke workshop, voorstelling, lezing of expo? Surf dan naar het festivalprogramma, klik op de activiteit en ontdek alle praktische informatie via het groene menu.

  Opgelet: Tickets voor F/a Activiteiten gaan in verkoop midden juni, tenzij anders vermeld. Hou deze pagina en onze social media in de gaten voor updates.

   

   

  • Reservaties en tickets
   Voor sommige activiteiten moet je reserveren om zeker te zijn van een plaats. Dit staat telkens duidelijk vermeld bij de praktische informatie (menu) bij de desbetreffende activiteit onder het programma. Reservaties voor F/a Activiteiten zullen online gaan midden juni, tenzij anders vermeld.

   Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert echter niet alle festivalactiviteiten zelf. Bijgevolg worden sommige reservaties door externe partners behandeld. Voor sommige rondleidingen kan je zelfs al reserveren. Afhankelijk van de organisator en activiteit, word je doorverwezen naar de juiste plek om te reserveren. Deze gegevens vind je onder de praktische informatie.

   Voor verdere vragen kan je steeds terecht bij info@festivalvandearchitectuur.be
  • Toegankelijkheid
   Een deel van de activiteiten van het Festival van de architectuur vindt plaats in Kunstencentrum Vooruit. Let op: de zalen van Vooruit zijn gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toegankelijkheid van activiteiten wordt bij de omschrijving van de activiteit steeds aangegeven met een icoontje.

   Ook de toegankelijkheid van activiteiten buiten Kunstencentrum Vooruit wordt steeds aangegeven met een icoontje.
  • Bereikbaarheid
   Onder de praktische informatie bij elk programma-item vind je ook een routebeschrijving naar de desbetreffende locatie. Het centrum van het Festival van de architectuur ligt in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 9000 Gent. Hier vind je ook het F/a Punt (Snoepwinkel, inkomhal Vooruit) voor alle informatie.

   Vooruit ligt in het centrum en is vlot bereikbaar met fiets en openbaar vervoer:

   De fiets:
   - combineerbaar met trein, tram, bus of auto
   - overdekte en ondergrondse fietsparking onder het Vooruit Terras (rechts van hoofdingang)

   Het openbaar vervoer:
   - vanuit Gent Dampoort
   20 min te voet langs Sint-Baafsabdij en Sint-Anna
   10 min met bus 70 - 71 - 72 - 76 - 77 - 78 en 5 - 8 (richting centrum - halte Gent-Zuid - wandel de Lammerstraat door)

   - vanuit Gent-Sint Pieters
   15 min met tram 1 (richting centrum - halte Savaanstraat - wandel de Bagattenstraat door)

   Voor wie toch met de auto komt:

   Vanuit regio Kortrijk / Brussel / Antwerpen:
   volg de E40/E17 via Gent-Centrum tot aan de laatste afrit Ledeberg;
   draai aan het einde van de afrit links de Sint-Lievenslaan op;
   volg de kleine ring tot aan de Kortrijksepoortstraat;
   sla rechtsaf de Kortrijksepoortstraat in tot aan de Jozef Plateaustraat;
   draai de Jozef Plateaustraat rechts in;
   en draai aan het einde van de Jozef Plateaustraat links de Sint-Pietersnieuwstraat in, tot aan Vooruit.

   Vanuit regio kust:
   volg de Drongensesteenweg tot aan de Rooigemlaan (opgelet: enkel via de ene rechterstrook kan je rechts uitvoegen);
   draai rechtsaf de Rooigemlaan af en volg tot aan de Kortrijksepoortstraat;
   sla linksaf de Kortrijksepoortstraat in tot aan de Jozef Plateaustraat;
   draai de Jozef Plateaustraat rechts in;
   en draai aan het einde van de Jozef Plateaustraat links de Sint-Pietersnieuwstraat in, tot aan Vooruit.

   Parkeren
   Parkeren doe je in de dichtstbijzijnde parkings: parking Zuid (onder het Woodrow Wilsonplein), parking Sint-Pietersplein (langparkeren) en parking Savaanstraat. Meer info over de parkings en tarieven vind je hier: http://bit.do/fa-parkeren
 • Over F/a

  Over F/a

  Een Festival van de architectuur: wat houdt dat nu eigenlijk in?

  Het Festival van de architectuur is een interdisciplinair evenement van zeven dagen dat inzoomt op het belang van architectuur voor een goed ontworpen leefomgeving. We nodigen niet alleen ontwerpers, maar ook kunstenaars en gebruikers uit om hun interpretatie en ervaring over architectuur te delen. Met het festival biedt het Vlaams Architectuurinstituut een platform voor kruisbestuiving, waarop al deze actoren elkaar ontmoeten.

   

  Waarom is zo’n festival nodig?

  Het Festival van de architectuur focust op de kwaliteit van de ontworpen ruimte. Die komt voort uit een open gesprek waarin ontwerpers, beleidsmakers en bewoners elkaar ontmoeten. Het programma slaat een brug tussen al deze actoren en moedigt iedereen aan om na te denken over een goed ontworpen leefomgeving en wat we daarvoor kunnen doen.

   

  F/a 2019: Verbind de stad!

  Centraal in deze editie staat ‘verbinden’. In de stad van morgen wonen we niet alleen dichter bij elkaar, we gaan ook steeds creatiever om met minder ruimte door meer te delen en te verbinden. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Delen we niet beter de auto die we slechts af en toe gebruiken? Hoe halen we meer uit minder ruimte? 

  Architectuur speelt vandaag een cruciale rol: ze heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen. Dat is het uitgangspunt van het tweede festival van de architectuur (F/a), dat van 21 tot 27 september 2019 neerstrijkt in Gent. Het Vlaams Architectuurinstituut slaat hiervoor de handen in elkaar met de Gentse Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en Kunstencentrum Vooruit. 

   

  Waar moet je zijn voor het Festival van de architectuur?

  Het Festival van de architectuur vindt plaats van 21 tot 27 september 2019. Elke editie nodigt het stadsfestival een andere stad uit als host. In 2019 is Gent gastheer en Kunstencentrum Vooruit het epicentrum van het festival. Het F/a omhelst  activiteiten over de hele stad in samenwerking met alle Gentse cultuurhuizen. Een week lang brengen we architectuurcultuur onder de aandacht.

  Van hieruit belichten we de architectuurcultuur in Vlaanderen en daarbuiten. Op zondag 22 september treden we ook buiten de grenzen van de stad en openen we over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus.

   

  Wanneer vindt het festival plaats?

  Het Festival van de architectuur vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 27 september.

   

  Voor wie is het festival bedoeld?

  Iedereen is welkom op het Festival van de architectuur. We bieden activiteiten waarvoor je geen voorkennis nodig hebt en die geschikt zijn voor verschillende leeftijden.

 • Over het Vlaams Architectuursinstituut

  Over het Vlaams Architectuursinstituut

  Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het voornaamste aanspreekpunt voor informatie over architectuur uit Vlaanderen en Brussel. Het creëert een ontmoetingsplek voor iedereen die architectuur wil maken, delen en beleven.

  Het Vlaams Architectuurinstituut is de referentie voor architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel. We maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen/steden en verspreiden kennis over architectuur.

  Gevestigd in deSingel in Antwerpen, organiseren we tentoonstellingen, lezingen, debatten, publicaties en evenementen, zoals het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen en het Festival van de architectuur. Bovendien vertegenwoordigt het instituut Vlaanderen op internationale evenementen zoals de Architectuurbiënnale in Venetië en is het ingebed in een wereldwijd netwerk van architectuurinstituten.

  Het Vlaams Architectuurinstituut beheert een zeer rijke collectie architectuurarchieven die voortdurend aangroeit. De collectie stelt ons in staat om een brug te slaan tussen heden, verleden en toekomst van architectuur. Daarnaast coördineert het Vlaams Architectuurinstituut de verwerving van architectuurarchieven en stimuleert de samenwerking tussen de verschillende archieven in Vlaanderen. Het instituut initieert onderzoeksactiviteiten op het gebied van architectuurarchieven, ontwikkelt en verspreidt up-to-date expertise rond behoud en beheer van architectuurarchieven en vormt een link tussen de erfgoedsector en hedendaagse architectuurpraktijk. Het Vlaams Architectuurinstituut neemt ook een actieve rol op in de zorg voor designerfgoed. We brengen dit erfgoed in kaart, geven er advies over en informeren een breed publiek via publicaties en tentoonstellingen.

 • Contact

  Contact

  Vlaams Architectuurinstituut vzw
  Jan van Rijswijcklaan 155
  2018 Antwerpen

  03 242 89 65
 • Partners

  Partners

  Het programma van het Festival van de architectuur (F/a) wordt mede mogelijk gemaakt door deze partners.

  Een initiatief van

  In samenwerking met

  Vrienden van het Festival van de architectuur

  Mogelijk gemaakt dankzij

  Met promotionele steun van

Schrijf je in op onze nieuwsbrief