Dominoes Marseille door Station House Opera (Foto: Adrien Bargin)
 • Over Dominoes

  Over Dominoes

  Op zaterdag 21 september ging het Festival van de architectuur van start met een knaller! Het gratis evenement Dominoes slaagde erin om de wijken Ledeberg en Moscou letterlijk met elkaar te verbinden.

  Een traject van maar liefst zevenduizend levensgrote dominostenen liep dwars door de Gentse straten, buurtcentra, pleinen, kerken en moskeeën, cafés, appartementen en huizen. Het resultaat was een unieke bewegende installatie die de stedelijke architectuur, straten, inwoners en publiek met elkaar verbond. Een fenomenaal schouwspel en een stadsfeest voor alle leeftijden.

  Benieuwd hoe het was? Herbeleef Dominoes met de after movie:

  Bekijk hier het parcours. Klik op de kaart en je opent Google Maps met jouw locatie.

   

  Dank aan de vele vrijwilligers!

  Dit spektakel kon enkel doorgaan met de hulp van honderden vrijwilligers. Om mee te bouwen, het parcours te bewaken en de blokken staande te houden tot het startschot. En om deel uit te maken van een uitzonderlijke en magische middag natuurlijk. Geloof ons, iets als dit zag je nog nooit.

  Dominoes in Gent? Dat ging er zo aan toe!

  Dominoes is een creatie van Julian Maynard Smith, de artistiek directeur en medeoprichter van Station House Opera in Londen. Na onder andere Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne strijkt Dominoes deze keer neer in Gent. Het Vlaams Architectuurinstituut, Stad Gent – Stadsbouwmeester, Vooruit en JAAGBAAR produceren deze Gentse uitvoering. Het is de perfecte start van het Festival van de architectuur dat dit jaar Verbind de stad! als thema heeft en in het teken staat van het samenbrengen van mensen, gebouwen en wijken.
 • Programma

  Programma

  11u: Start opbouw van het parcours door de vrijwilligers en kunstenaar.

  14u: Opening van het parcours voor publiek. Kom kijken naar de opbouw of laat je door vrijwilligers langs het traject gidsen.

  17u: De eerste steen valt om 17u stipt aan de Broederij op de Standaertsite (Ledeberg).

  17u40: Veertig minuten later eindigt het parcours in het Wijkpark De Porre (Moscou).

  18u: Start van het Domino Feest: een spetterend buurtfeest door SANTO met gezelligheid, muziek en drankjes!

 • Bouw mee!

  Bouw mee!

  Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

  Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

  Gebeten om mee te werken aan dit spektakel? Schrijf je hier in.

   

  We zoeken 250 vrijwilligers. Iedereen is welkom! Jongeren onder de zestien kunnen zich inschrijven samen met een begeleider. Ben je ouder dan zestien? Dan kan je zonder begeleiding deelnemen.

  Je hebt geen specifieke ‘skills’ of voorkennis nodig. Je helpt mee bij de opbouw van het parcours (plaatsen van de blokken, testen van het vallen, …), gidst bezoekers door het traject en/of bewaakt het parcours tot het vallen van de eerste steen. Iedereen die wil kan deelnemen. Wij zorgen voor professionele begeleiding gedurende de hele dag, een maaltijd en versnaperingen en alle nodige materiaal. Zo kan je onbezorgd deelnemen en genieten van dit unieke kunstproject. Je kan op eigen houtje deelnemen, met je gezin, je straat, je vereniging en/of je organisatie. Misschien zelfs als teambuilding?

  Inschrijven kan via deze link: http://bit.do/bouwmeedominoes

 • FAQ

  FAQ
  • Parcours

   Van Ledeberg tot Moscou (klik op de kaart voor de volledige weergave)

   DOMINOES – Van Ledeberg naar Moscou

   Er is signalisatie voorzien langs het parcours. Hulp nodig? De vrijwilligers helpen je graag op weg!

  • Wanneer

   11u: Start opbouw van het parcours door de vrijwilligers en kunstenaar.

   14u: Opening van het parcours voor publiek. Kom kijken naar de opbouw of laat je door vrijwilligers langs het traject gidsen.

   17u: De eerste steen valt om 17u stipt aan de Broederij op de Standaertsite (Ledeberg).

   17u40: Veertig minuten later eindigt het parcours in het Wijkpark De Porre (Moscou).

  • Vrijwilliger

   Je hebt geen specifieke ‘skills’ of voorkennis nodig. Je helpt mee bij de opbouw van het parcours (plaatsen van de blokken, testen van het vallen, …), gidst bezoekers door het traject en/of bewaakt het parcours tot het vallen van de eerste steen. Iedereen die wil kan deelnemen. Schrijf je hier in.

  • Blokken

   De blokken worden geplaatst door het bouwteam samen met de vrijwilligers, dit is geen fysieke inspanning. Iedereen draagt een steentje bij!

   Na afloop adopteert Kunsthal Gent de stenen. Zij gebruiken de stenen voor de bouw van een volgend project.

  • Bereikbaarheid
   • We adviseren je om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen.
   • Het parcours volgen met de fiets is niet zo’n goed idee. Parkeer je fiets aan  De Standaertsite,  (beginpunt), Welzijnspunt De Knoop of aan het eindpunt Wijkpark De Porre, zo geniet je nog mee van het buurtfeest op SANTO vanaf 18h.
   • Het openbaar vervoer rijdt zoals gewoonlijk. Je geraakt vlot vanuit het centrum naar Ledeberg (tram 4) of Moscou (tram 2). Enkel tram 4 wordt aan het Ledebergplein even onderbroken door het parcours tussen 16h30 en 17h30.
   • Kom je van buiten Gent, dan raden we aan om af te stappen in Station Gent-Sint-Pieters en bus 9 te nemen richting Gentbrugge Groeningewijk – Halte Ledebergplein. Je kan ook de stoptrein nemen en afstappen in Station Gentbrugge en van daaruit te voet verder gaan. Let op: dit station wordt minder bediend, plan je reis op de website van nmbs.be .
   • Kom je toch met de auto? Gebruik de P+R Gentbrugge – Arsenaal of P+R Moscou.
 • Partners

  Partners

  Een productie van Station House Opera

  Artistiek Directeur Julian Maynard Smith

  Productiemanager Dan Adams

  Producent Ania Obolewicz for Artsadmin 

  Een project van Artsadmin i.s.m. Vlaams Architectuurinstituut, Stadsbouwmeester Gent, Kunstencentrum Vooruit en Stad Gent

  In samenwerking met Jaagbaar

Schrijf je in op onze nieuwsbrief