Colloquium | Achitectuur verbindt
Gent → Gent
Als maatschappij staan we voor een gigantische uitdaging. Hoe kunnen we de stad van de toekomst tot een plek maken waar het – dichter bij elkaar – beter is om te wonen, te werken en op te groeien? Aan de hand van internationale best practices bieden we inspirerende voorbeelden om tot een inclusievere stad te komen. Schrijf je hier in voor en ontdek hier het volledige programma van het Colloquium – Architectuur verbindt.
Assemble Studio
We starten de ochtend met een keynote lezing van Assemble Studio, die meteen de toon zet voor de rest van de dag. Dit multidisciplinaire collectief verbindt niet alleen architectuur, design en kunst maar betrekt ook gemeenschappen en buurtbewoners. In 2015 werden ze bekroond met de Turner Prize, een prestigieuze prijs voor Britse kunstenaars.
Vanaf dan stel je je eigen programma samen. Experten en ervaringsdeskundigen inspireren, discussiëren en reflecteren tijdens lezingen, panelgesprekken, workshops, plaatsbezoeken en een fietstocht door Gent. Tijdens deze parallelle sessies komen onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van het onderwerp en format variëren de sessies in participatie.
Inschrijven voor deze inspirerende dag en het volledige programma vind je hier.
Thema’s
Tijdelijke invulling: winnaars of verliezers
Vergeten of onderbenutte plekken in de stad bieden ruimte voor burgerinitiatieven, kunstenaarscollectieven en sociale invulling. Het is een opkomend fenomeen dat we alleen kunnen aanmoedigen. Toch heeft tijdelijke invulling ook een keerzijde. Het initiatief erachter leeft een onzeker bestaan. De tijdelijke invulling zorgt vaak voor een opwaardering van de buurt, wat wordt opgepikt door projectontwikkelaars. Hoe gaan we hier mee om, niet alleen als initiatiefnemer maar ook als beleidsmaker?
Nieuwe vormen van ontwikkeling
In deze sessie gaan we dieper in op initiatieven die leiden tot nieuwe vormen van ontwikkeling, invullingen en samenwerkingsverbanden. Waar liggen de mogelijkheden en waar botsen we op grenzen? Denk aan het collectief achter We Kopen Samen Den Oudaan, dat een transparante en participatieve vorm van ontwikkeling onderzocht. Of Timelab, een open stadslabo voor kunstenaars, ontwerpers en niet-professionelen dat als een coöperatie fungeert waarvan iedereen lid kan worden. Meer recent trok Lab North onze aandacht. Dankzij een samenwerkingsverband met verschillende projecten bliezen ze de wijk rond de WTC-gebouwen in Brussel nieuw leven in. Daarnaast ontwikkelden ze Platform North, een online platform dat leegstaande ruimte biedt aan tijdelijke invulling.
Anders gaan wonen
Hoewel we als mens eeuwen in gemeenschap hebben geleefd, blijven veel Vlamingen vasthouden aan een eigen huis, tuin en auto. Ook het beleid is niet voorzien op collectieve woonvormen of gedeeld gebruik. Hoe zou onze leefomgeving er kunnen uitzien? Waar liggen de mogelijkheden en waar botsen we op beperkingen? Zeker over dit onderwerp leveren internationale voorbeelden stof tot discussie.
Participatieve ontwerpstrategieën
In een ideale wereld betrek je (toekomstige) gebruikers vanaf de start van het ontwerpproces, waardoor hun ideeën en de ruimtelijke kwaliteiten elkaar ontmoeten. Welke vragen stel je aan de gebruikers? Hoe overstijg je de wensen van de huidige gebruikers om tot een duurzaam ontwerp te komen dat ook ruimte biedt aan toekomstige bewoners? En wat als je de gebruikers nog niet kent? In deze sessies gaan we dieper in op een participatieve ontwerpstrategie, voor zowel de architect als de opdrachtgever.
Wil de stad wel verbonden worden?
Twee jaar lang vestigde kunstenaar Simon Allemeersch van Lucinda Ra zijn persoonlijk atelier in een appartement in de Rabotwijk in Gent, de sociale woonblokken die beetje bij beetje leegliepen omdat ze werden afgebroken. Samen met de bewoners werkte hij toe naar RABOT 4-358, een voorstelling van binnenuit over wonen, economie, armoede en persoonlijke ficties. Op dit moment werkt hij aan een vervolgvoorstelling. In Zwijgen Is Geen Optie Live voeren we een intiem gesprek met Simon op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. Met een goed glas wijn erbij.