Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X (Peter Van Impe, An Roovers, Steven Massart)

D/a: Springwater for a Fossilized city

Dag van de architectuur (D/a) → Tienen

Bronwater voor een versteende stad

Na de openingstentoonstelling “Bringing Earth to a Sinking Island” op de 16de editie van de Architectuurbiënnale in Venetië in 2018, presenteert Atelier X de eindtentoonstelling “Springwater for a Fossilized” city in Tienen.

Met “Bringing Earth to a Sinking Island” vertelde Atelier X het verhaal van de stad Tienen die op symbolische wijze het meest waardevolle van haar Stad naar Venetië heeft gebracht: geen hightech afgewerkte producten of historisch waardevolle kunstwerken, wel de vruchtbare Tiense kleigrond waarop decennia lang gewassen werden geteeld en waarmee Atelier X vandaag de toekomst van de stad tracht vorm te geven.

Vlaamse steden bestaan vaak uit een dens weefsel van aaneengesloten bouwblokken. Aan de straatzijde hard en strak afgelijnd, met statige gevels die onze private leefwereld afschermen voor de omgeving. Maar wat zit er achter die gevels en tuinmuren verborgen? Atelier X stelt zich de vraag hoe de interactie tussen mensen opnieuw kan bevorderd worden, zodat men mekaar weer leert kennen? Wat als private tuinen worden omgevormd tot semi-publiek domein? Wat als bouwblokken zo worden gereorganiseerd dat er evenveel – of zelfs meer – mensen kunnen wonen, maar de vrijgekomen ruimte gemeenschappelijk kan worden gebruikt? Wat als de verborgen publieke ruimte – in het geval van Tienen bijvoorbeeld een rivier die door de stad stroomt – weer echt publiek toegankelijk wordt gemaakt?  “Bringing Earth to a Sinking Island” is de zoektocht naar mogelijke antwoorden op deze vragen en verbeeldt hoe Atelier X de toekomst van Tienen ziet.

Springwater for a fossilized city” is het vervolg dat Atelier X heeft gegeven aan deze zoektocht, gesymboliseerd als bronwater – inspiratie – van Venetië dat werd mee terug gebracht voor de stad Tienen. Dankzij het project, de tentoonstellingen, de debatten en rondleidingen in Venetië en in Tienen werden nieuwe inzichten en perspectieven gevonden om samen over de toekomst van de stad na te denken.

Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X
Bringing Earth to a Sinking Island – Atelier X

LINE – door kunstenaar An Roovers

Als kunstenaar onderzoekt An Roovers hoe een sculptuur in een ruimte functioneert. Bij het concipiëren van haar werk laat ze zich daarom in de eerste plaats door die ruimte inspireren. Haar ingrepen in de omgeving zijn minimaal want het kunstwerk mag zijn omgeving niet overweldigen. Op die manier ontstaat een dialoog op gelijk niveau: het kunstwerk wordt één met de ruimte, maar behoudt zijn eigenheid.

Het gesprek tussen sculptuur en omgeving (architecturaal of natuurlijk) wordt op fluistertoon gevoerd. Dit vraagt van de toeschouwer dat hij zijn zintuigen op scherp zet. Hierdoor ontstaat voor hem een intense betrokkenheid, niet alleen bij het kunstwerk, maar bij de hele entourage. Het kunstwerk functioneert als sleutel tot een betekenisvolle ervaring. Het teken is het zaad waaruit de be-teken-is groeit.

LINE is een interactieve installatie bestaande uit karton, licht en aarde gewonnen uit de stad Tienen.

Stadsartiest 2016-2019 – door fotograaf Steven Massart

In 2016 werd fotograaf Steven Massart verkozen tot Stadsartiest voor de stad Tienen. “Stadsartiest Tienen” was voor Steven Massart bij aanvang een 2-jarig, eerder bescheiden opgevat en lokaal project in eigen stad. Namelijk door middel van fotografie de Tienenaar een positieve spiegel geven op de eigen stad. Tonen welke troeven de stad heeft en deze in de verf zetten. Geen gestileerd, kunstzinnig verbeelden van het verval dat alom te vinden was / is, maar op zoek gaan naar de hoop voor de toekomst.

Door de professionele specialisering als architectuurfotograaf en door deel uit te maken van het collectief Atelier X, kreeg het project echter een internationale uitbreiding. Tienen werd naar de architectuurbiënnale in Venetië gebracht.

Het fotografie-luik van “Springwater for a Fossilized city” is dan ook een synthese van beide projecten die naadloos in elkaar overvloeiden. De rode draad is immers dezelfde: Tienen en een hoopvolle blik naar de toekomst van de Stad. Via een fotoboek en een fototentoonstelling krijgt de bezoeker een inkijk in het beeldmateriaal gemaakt in het kader van beide projecten.

Randprogramma

 • De tentoonstelling “Springwater for a Fossilized city” is vrij te bezoeken tijdens het weekend van 21/09 – 22/09 en 28/09 – 29/09 tussen 10:00u en 18:00u.
 • Op vrijdag 20/09 om 20:00u vindt de vernissage van de tentoonstelling plaats, waaronder ook de boekvoorstelling Atelier X door Edith Wouters.
 • Op zondag 22/09 om 10:00u organiseert architect Peter Van Impe de stadswandeling “StadsSafari 2.0 – De socio-ecologische stad”.
 • Op zondag 29/09 om 16:00u vindt de finissage van de tentoonstelling plaats, met uitreiking van de ceramische bouwblokken aan de stadsambassadeurs door Atelier X.

 

Meer info over het project vind je op www.atelierx.be

 • Klei Graven - Atelier X

  Klei Graven - Atelier X

 • Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X

  Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X

 • Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X

  Bringing Earth to a Sinking Island - Atelier X

 • Springwater for a Fossilized city - Atelier X

  Springwater for a Fossilized city - Atelier X

 • Springwater for a Fossilized city - Atelier X

  Springwater for a Fossilized city - Atelier X

 • Raeymaekersstraat - Atelier X

  Raeymaekersstraat - Atelier X

 • Raeymaekersstraat - Atelier X

  Raeymaekersstraat - Atelier X

 • Secret Garden - Atelier X

  Secret Garden - Atelier X

 • Secret Garden - Atelier X

  Secret Garden - Atelier X

 • Tiense Vierkante Eters - Prairietuin - AST77 - Peter Van Impe

  Tiense Vierkante Eters - Prairietuin - AST77 - Peter Van Impe

 • Tiense Vierkante Eters - Prairietuin - AST77 - Peter Van Impe

  Tiense Vierkante Eters - Prairietuin - AST77 - Peter Van Impe

 • Tienen - Atelier X

  Tienen - Atelier X

 • StadsSafari Tienen - Peter Van Impe, Daniel Samiec - AST 77, ART 77

  StadsSafari Tienen - Peter Van Impe, Daniel Samiec - AST 77, ART 77

Praktische info

Locatie

Sporthal Donysite
Donystraat 8
3300 Tienen

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief