D/a: StadsSafari 2.0

Dag van de architectuur (D/a) → Tienen

De socio-ecologische stad 

Architect Peter Van Impe leidt je langs innovatieve ingrepen en inspirerende voorbeelden van socio-ecologische transitie in de stad! In navolging van de StadsSafari op de Dag van de Architectuur in 2013 herneemt Atelier X dit jaar dezelfde wandeling om samen de eerste stappen van socio-ecologische transitie vast te stellen. De stadswandeling loopt langs verschillende specifiek geselecteerde publieke ruimtes in de stad waar er nieuwe impulsen zijn ontstaan om de publieke ruimte kwaliteitsvoller te maken of waar lokale initiatieven ruimte bieden aan een beter stedelijke leefomgeving.

In historisch waardevolle steden houdt men vaak vast aan het verleden en durft men niet in te zetten op de noodzakelijke transities. Men vergeet de nodige zuurstof te geven aan het – onder een grote stolp geplaatste – heiligenbeeld “de Stad” waardoor ze stilaan versteent in haar eigen wetmatigheden.

De laatste grote transitie in de stad Tienen dateert van 180 jaar geleden met de oprichting van de suikerfabriek en de treinverbinding Brussel-Luik die de industrialisering van de regio inleidde.

Atelier X wilt weten hoe we met de stad Tienen de stap kunnen zetten van een socio-economische stad naar een socio-ecologische stad. Een stad waar de nadruk verschuift van massaconsumptie naar een gedeelde stadssamenleving. De transitiesprongen om van een industrieel landschap naar een hernieuwbaar energielandschap over te schakelen of van productie-landbouw naar een zelfoogst Stadsakker.

Randprogramma

  • De tentoonstelling “Springwater for a Fossilized city” is vrij te bezoeken tijdens het weekend van 21/09 – 22/09 en 28/09 – 29/09 tussen 10:00u en 18:00u.
  • Op vrijdag 20/09 om 20:00u vindt de vernissage van de tentoonstelling plaats, waaronder ook de boekvoorstelling Atelier X door Edith Wouters.
  • Op zondag 29/09 om 16:00u vindt de finissage van de tentoonstelling plaats, met uitreiking van de ceramische bouwblokken aan de stadsambassadeurs door Atelier X.

 

Meer info over het project vind je op www.atelierx.be

  • StadsSafari

  • StadsSafari

  • StadsSafari

  • StadsSafari

  • StadsSafari
Praktische info

Locatie

Vertrek Sporthal Donystraat 8
3300 Tienen

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

12:30u

Toegangsprijs

Gratis
Zonder inschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief