D/a: Stadswandeling De Dijle levend door Leuven

Dag van de architectuur (D/a) → Leuven

De Dijle is de slagader van Leuven en heeft de stad in haar ontstaan mee vormgegeven, van stadsomwalling en beveiliging tot scheepvaart. Door de aanleg van de vaart en de bouw van de spoorlijnen verloor de Dijle zijn economische functie. Omwille van regelmatige overstromingen en verslechterde waterkwaliteit werd zij sinds de 19de eeuw op vele plaatsen in de binnenstad overwelfd en gedegradeerd tot riool.

Gelukkig is deze situatie inmiddels gekeerd. De waterkwaliteit is aanzienlijk verbeterd en grootse waterwerken ten westen van Leuven verhinderen dat de revier regelmatig overstroomt. Daarom besloot de stad Leuven om de Dijle waar mogelijk terug zichtbaar te maken in het stadsbeeld. Met elk stadsvernieuwingsproject dat nu in de binnenstad ontstaat, wordt ook een nieuw stuk rivier opengelegd en ontsloten. Geleidelijk aan wordt de Dijle terug de blauwe ruggengraat van de stad, omgeven door een rijk aanbod aan groene zones in een zo mogelijk autoluwe stad.

Stad en Architectuur heeft een wandeling uitgestippeld langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle. Wandelend langs de rivier maak je kennis met een selectie van historische en hedendaagse gebouwen en werp je een blik op nog komende realisaties. De wandeling heeft o.a. Keizerberg, Vaartkom, Klaverveld, Penitentienenstraat, Leerlooierij, Dijleterrassen en Barbarahof op haar parcours.

DUUR: 2 uur; PRIJS: 5€ / persoon (inclusief een exemplaar van de wandelkaart)
Praktische info

Locatie

Joris Helleputplein
3000 Leuven

Routebeschrijving

Tijdstippen

11u00
14u30
Duur 120 minuten

Toegangsprijs

5 € / persoon (incl. wandelkaart)
Inschrijving verplicht via inschrijving@stadenarchitectuur.be
Na inschrijving volgt betalingsinformatie.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief