D/a: Tentoonstelling Architectuurprijs Leuven 2019

Dag van de architectuur (D/a) → Leuven

De stad Leuven reikt op 24 oktober de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven uit. Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 13 september alle genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie.

Met deze prijs bekroont de stad Leuven kwaliteitsvolle architectuur op haar grondgebied en maakt zij de balans op. De selectie van projecten toont immers het resultaat van een sterk engagement van burgers, bouwheren en ontwerpers, maar ook dat van het beleid en de gehanteerde aanpak van stadsontwikkeling. Een deskundige jury schoof een keur van 24 inspirerende projecten die de laatste vier jaar in Leuven gerealiseerd werden, naar voor.

Alle projecten demonstreren op een bijzondere wijze hoe we binnen een Leuvense context met de stedelijke opgaven van de toekomst kunnen omgaan. De selectie van projecten probeert zo een antwoord te vinden op de vragen die bij de vorige editie gesteld werden naar een project voor de stad, een stedelijk project: “Waar willen we met de stad naartoe? Wie hoort erbij en waar vindt die plaats? Wat doen we samen? Waar en hoe spelen zich onze dagelijkse stedelijke rituelen af?” Met dit perspectief voor ogen schonk de jury ditmaal bijzondere aandacht aan thema’s als herbestemming en betaalbaar wonen, en plaatste zij de urgentie van sociale huisvesting extra in de kijker.

De tentoonstelling is een showcase van alle genomineerde projecten van de prijs, samengevat in beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. De architecten van de vijf finalisten doen er hun verhaal over het gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.

Vr 13.09 t/m zo 3.11.2019 / Centrale bibliotheek KU Leuven, Ladeuzeplein, Leuven, toegang gratis

 

Praktische info

Locatie

Universiteitsbibliotheek
Monseigneur Ladeuzeplein
3000 Leuven

Routebeschrijving

Tijdstippen

Maandag – vrijdag 09:00 – 17:30
Zaterdag – zondag 10:00 – 17:00

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief