D/a: ABC

Dag van de architectuur (D/a) → Brussel

It’s easy as one, two, three
Architecten: HUB

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. Amélie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Art Basics for Children vzw (ABC) ontstond uit de private kinderkunstboekencollectie van Gerhard Jäger voor zijn opgroeiende kind. Met zijn boeiende boekencollectie en intrigerende spelmaterialen wilde hij al snel niet alleen zijn zoon, maar ook andere kinderen op een speelse manier introduceren in de wijde kunstwereld. ABC groeide uit tot een toegankelijke ‘school voor het leven’ waar zowel ouders, maar ook leerkrachten, bibliothecarissen, pedagogen en vooral kinderen welkom zijn.

ABC, HUB (Foto: Ilse Liekens)

De vernieuwde thuisbasis voor ABC balanceert tussen de zakenwijk Brussel Noord en het residentiële Schaarbeek. Het rode gebouwtje verbindt het Gaucheretplein met de achterliggende witte industriële wasserij. Door haar verhoudingen, voorname positie op de hoek van het perceel en entreefunctie doet het rode bouwwerk denken aan een klassiek poortgebouw. Toch creëert haar toegankelijke vormgeving een speels en aanspreekbaar gezicht van ABC in de straat. Het tweeledige dak doorbreekt haar massiviteit en verschaalt het op maat van haar jonge gebruikers. Ook haar genereuze overdekte inkom en aansluitende buitenruimte bekrachtigen het informele karakter van het jongste gebouw uit het ensemble. Daarnaast ontstaan rond het rode gebouw een speelplein en een tuin die telkens van achter een fijn wit hek zichtbaar zijn vanop de straat.

 

Een langwerpige ruimte vormt de naad tussen de nieuwbouw en de gerenoveerde fabriek. De goed bewaarde bakstenen rondbogen onderscheiden deze ruimte van de rest van het pand. Haar aparte gevel weerspiegelt zowel haar centrale locatie als haar uitzonderlijke architectuurtaal in het gebouwenensemble. De doorschijnende gevel die tegen de rondbogen geplaatst is, maakt het leven in het hart van ABC zichtbaar voor de straatgebruiker. Ook het plein aan de noordgevel van het fabrieksgebouw laat de dynamiek van ABC zien. Niet enkel de schrijnwerkerij bevindt zich hier, maar ook de hoofdingang. Een eenvoudige dubbele deur geeft bijna nonchalant toegang tot het hoofdgebouw van ABC.

ABC, HUB (Foto: Ilse Liekens)

Binnenin verrijken enkele minimale uitsnijdingen in de industriële constructie het open karakter van het originele industriegebouw. Op de begane grond verlicht een lange strook dakramen de diepste ateliers. Een langwerpige vide naast de oude fabrieksschouw verbindt de begane grond met de eerste verdieping en de naastliggende burelen. Ook de centrale trap neemt een genereuze hap uit de vloer van het eerste niveau. De witgeschilderde draagstructuur verdeelt ongedwongen de binnenruimte in verschillende speel- en werkstations op. De zelfgemaakte meubels van de atelierhoeken verenigen het gebruik van de ruimtes en de kinderboekencollectie. In deze atelierhoeken gaan kinderen en volwassenen aan de slag met hun fantasie en creativiteit. Zij zijn het kloppend hart van ABC.

 

De meest interessante ideëen uit de talloze boeken werden geselecteerd en getransformeerd tot speel-en werkstations: kleine eilanden waar kinderen én volwassenen, individueel of samen, op een speelse en creatieve manier met hun verbeelding, zintuigen, handen… aan de slag konden. En natuurlijk konden snuisteren in de boeken waar het mee begonnen was. Op die manier ontstonden de interactieve ABC-studio’s.

 

Auteur: Amélie Van Isacker

  • ABC, HUB (Foto: Ilse Liekens)

Praktische info

Locatie

Gaucheretplein 13
1030 Brussel

Routebeschrijving

Van

13:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding met architecten om 14u (zonder inschrijving)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief