D/a: Albertschool
Dag van de architectuur (D/a) → Oostende
Fragmenten van uitbundigheid
Architecten: Architectuuratelier Dertien12
Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis, maar inschrijven is verplicht via het formulier onderaan. Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
De school valt niet meteen op in de straat, maar eens je naar boven kijkt zie je de majestueuze art nouveau gevel in vol ornaat. Achter de enorme raampartijen op de eerste verdieping zit een prachtige turnzaal verborgen. De Albertschool was namelijk een jongensschool. Ze bestaat al sinds 1908 en sinds 2018 wordt ze gebruikt door het Centrum voor Basiseducatie.
Met hun open-school voorzien zij basisonderwijs voor volwassenen. Ze helpen mensen die bepaalde kansen misten zoals schoolverlaters, ouderen die niet met de computer overweg kunnen of immigranten die geen Nederlands spreken. Het is een speciale vorm van volwassenenonderwijs die de kloof tussen laaggeschoolden en hooggeschoolden wil dichten via onderwijs en vorming.
Architectuuratelier Dertien12 stond voor een uitdaging: een beschermd gebouw renoveren en gebruiksklaar maken voor hedendaags onderwijs. Het gebouw heeft een logische indeling, die de architecten behielden. Op de drie niveaus bevinden zich telkens vier klassen, naast elkaar gelegen langs een brede gang. Op de uiteindes situeert zich telkens een trap. Op het gelijkvloers is er behalve een gedeelde buitenruimte met het naastgelegen dienstencentrum ook een grote binnenplaats met veel daklichten.
Deze ruimtes werden op een bescheiden maar meesterlijke manier gerenoveerd. Zo ligt de nieuwe verlichting verdoken op bestaande balken en is er in de binnenplaats een ingenieus detail uitgedacht waarbij onzichtbare roosters rond de dakramen de hele ruimte ventileren, zonder dat er ook maar iets van nieuwe technologie zichtbaar is. De historische waarde van de ruimtes blijft intact, zonder in te boeten op comfort.
Aan de straatkant is er een conciërgewoning waar monumentenzorg een minder strikte regelgeving voor hanteerde. Hier konden de architecten los gaan. Ze creëerden doorzichten tussen de verschillende werkruimtes waardoor enkele kleinere ruimtes visueel één grote ruimte vormen. Zo heb je vanuit de kantoorruimte niet enkel zicht op de vergaderzaal en een patio maar ook op het nieuwe onthaal en de grote inkomhal. Het onthaal heeft een sober kleurenpalet dat aansluit bij de rest van het gebouw, de verdoken patio werd dan weer opgefrist met felgekleurde tegels.
De architecten ontdekten een ontoegankelijke zolder in het gebouw. De zolder fungeert nu als een landschapkantoor voor de lesgevers. Het stimuleert de lesgevers om samen te werken en te discussiëren in plaats van zelfstandig thuis te werken. Opnieuw zijn technische snufjes subtiel weggewerkt om het historisch dakgebinte in zijn volledigheid te kunnen tonen.
Ik sluit af met wat het meest in het oog springt tijdens mijn bezoek: de trappen naar de zolder. Aangezien er geen bestaande trappen waren, beslisten de architecten voor een duidelijk contrast tussen oud en nieuw. De witte trappen lijken te zweven in het trapgat. Ze staan er als een sculptuur waarin de architecten hun creativiteit konden botvieren. Fragmenten van uitbundigheid binnen een respectvolle renovatie.
Auteur: Lisbeth Decloedt
Werp een blik achter de schermen! Architectuuratelier Dertien12 openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.