Architectenbureau Bart Dehaene (Foto: Karen Van der Biest)

D/a: Ontwerpbureau Bart Dehaene

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Speciaal voor deze gelegenheid halen de architecten alle maquettes uit de archiefdozen. Kom alles te weten over hun projecten, visie en aanpak!

Architectenbureau Bart Dehaene werd in 2008 opgericht en bestaat ondertussen uit een zestal architecten en stedenbouwkundigen. Het bureau nam haar intrek in een oude spinnerij van de voormalige textielfabrieken van UCO in het centrum van Gent. Het pand werd enkele jaren geleden gerenoveerd door L.U.S.T Architecten, een bureau waar Architectenbureau Bart Dehaene al jaren mee verbonden is.

Na jaren boven elkaar te werken in een gedeeld kantoor in de Kasteellaan, zitten deze twee bureaus nu naast elkaar in de gewezen spinnerij. Een gedeelde keuken en vergaderzaal in combinatie met een individuele bureauruimte zorgen voor boeiende interacties die vorig jaar nog resulteerden in een winnend ontwerpvoorstel voor de renovatie en vervangingsbouw van 130 sociale woningen in Gistel.

De praktijk van Architectenbureau Bart Dehaene kenmerkt zich door een brede waaier aan projecten als collectieve en sociale woningbouw, scholen, jeugdlokalen en stedenbouwkundige studies. Architectuur is voor hen  verhalen en ideeën vervlechten tot een werk dat zowel het individuele als het collectieve aanspreekt. Het werk is dan ook niet gestoeld op grote theorieën, maar vertrekt vanuit een intuïtie. Deze onbevangen houding plaatst het werk letterlijk buiten een stijl of tijdsperiode. Dit leidt tot een verrassend eigen, niet-moment gebonden architectuur die zich bewust is van haar positie in de wereld.

De manier waarop het bureau autonomie in zijn werk binnenbrengt, is sterk gerelateerd met de wereld van de kunsten. Het bureau betrekt dan ook vaak kunstenaars vanaf het prille begin in de projecten. Het is een werkwijze die de mogelijkheid biedt om een gebouw en zijn onmiddellijke context een nieuwe levensfase in te loodsen, zonder de eigenheid van het oorspronkelijke of gevraagde programma aan te tasten.

Bezoek ook een van de ontwerpen van Architectenbureau Bart Dehaene! Tijdens de Dag van de architectuur opent De Wasserette haar deuren.

  • Architectenbureau Bart Dehaene (Foto: Karen Van der Biest)

    Architectenbureau Bart Dehaene (Foto: Karen Van der Biest)

  • Architectenbureau Bart Dehaene (Foto: Karen Van der Biest)

    Architectenbureau Bart Dehaene (Foto: Karen Van der Biest)

Praktische info

Locatie

Molenaarsstraat 111 bus 14
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief