D/a: Balenmagazijn

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Geen architectuur aan de lucht?
Architecten: TRANS Architectuur | Stedenbouw

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Bezoek is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Dankzij een grondige renovatie toverde TRANS een voormalige opslagloods voor katoenbalen om tot een centrale ontmoetingsplek voor de wijk. Het Balenmagazijn maakt deel uit van de UCO-site in Gent, de voormalige fabriekssite Union Cotonnière waar verschillende sociaaleconomische bedrijven nu onderdak vinden.

Je moet twee keer kijken als je het gebouw nadert. Het toegevoegde volume op het dak van de bakstenen loods spiegelt de omgeving en gaat er bijna volledig in op. Het gebeurt niet vaak dat spiegelende materialen op de tekentafel ook in realiteit een mooi resultaat opleveren. Maar TRANS is er wel degelijk in geslaagd om de authenticiteit van de loods te respecteren door een subtiele hedendaagse toevoeging.

Een van de ontwerpopgaven was de bakstenen gevel intact laten. Het moet een huzarenstukje geweest zijn om natuurlijk licht te voorzien in een gesloten loods zonder nieuwe openingen te maken in de bestaande bakstenen gevel. Via slim geplaatste daklichten en doorkijken in andere binnenruimtes slagen de architecten er in om overal toch natuurlijk licht binnen te laten. Enkel de gevel die aan het sociaal bedrijfsrestaurant grenst, heeft over de volledige lengte een glazen strook die uitkijkt op de groene omgeving.

Balenmagazijn, TRANS Architectuur | Stedenbouw (Foto: Johnny Umans)
Balenmagazijn, TRANS Architectuur | Stedenbouw (Foto: Johnny Umans)

In de loods is nu een veelheid van functies aanwezig waar alle bedrijven op de UCO-site gebruik van kunnen maken. Op het gelijkvloers bevindt zich een goed uitgeruste keuken met daarnaast een bedrijfsrestaurant dat ook dienst doet als sociaal restaurant en feestzaal voor de buurt. Het is een echte ontmoetingsplek voor de mensen uit de buurt en de mensen die op de UCO-site werken.

De architecten beslisten om in het restaurant, dat ongeveer de helft van het gebouw beslaat, de hoogte van de loods intact te laten. In de andere helft stapelden ze de rest van het bouwprogramma: opleidingslokalen, vergaderzalen en een loopbaancentrum. Dit in drie bouwlagen op elkaar, binnen het bestaande volume van de loods. De loods wordt bekroond met nog een vierde verdieping op het dak, in de vorm van het spiegelend aluminium volume.

De architecten behouden de sfeer van de bestaande katoenloods met subtiele maar krachtige ontwerpbeslissingen. Tegelijkertijd slagen ze er ook in om hyperhedendaagse, kwalitatieve architectuur te leveren. Zeker een bezoekje waard zou ik zeggen!

Auteur: Lisbeth Decloedt

Werp een blik achter de schermen! TRANS Architectuur | Stedenbouw openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info. 

  • Balenmagazijn, TRANS Architectuur | Stedenbouw (Foto: Hannelore Veelaert)

  • Balenmagazijn, TRANS Architectuur (Foto: Hannelore Veelaert)

  • Balenmagazijn, TRANS Architectuur | Stedenbouw (Foto: Hannelore Veelaert)

  • Balenmagazijn, TRANS Architectuur | Stedenbouw (Foto: Hannelore Veelaert)

 

 

 

De inschrijvingen voor deze F/a Acitiviteit zijn volzet. Hou onze social media in de gaten voor verslag.

Praktische info

Locatie

Maïsstraat 142
9000 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

11:00u

Tot

15:00u

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief