D/a: Bibliotheek Waregem

Dag van de architectuur (D/a) → Waregem

Een dak voor de stad
Architecten: Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Amelie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Gelegen aan de bruisende Zuiderlaan en geschakeld langs de stedelijk woongebouwen, bakent de bibliotheek van Waregem het nieuwe Boekenplein af.  Het eenvoudige volume neemt de hoogte aan van een publieke plint. In combinatie met de genereuze dakrand voedt de transparante glazen gevel het gevoel van ongedwongen toegankelijkheid. Witte letters die aan de dakrand hangen duiden ingang van de bibliotheek aan.

Binnenkomen
De bibliotheekbezoeker komt binnen in een klassieke opstelling. De verhouding en opstelling van de inkomruimte onthult de herkenbare maatvoering van een publiek gebouw. Kolommenrijen dragen de betonnen structuur zodat de integrale gevel op zichzelf kan staan. De architecten kozen ervoor om de volledige omtrek van het gebouw te beglazen. De grens tussen binnen en buiten is hier bijna onzichtbaar. Langs drie gevels rusten de boekenrekken op verlaagde vloerplaten. Hierdoor grenst de bovenkant van de meubels aan de onderkant van de glazen gevel. Natuurlijk licht kan op deze manier tot ver in de bibliotheek binnendringen.

Bibliotheek Waregem , Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)

Promenade architecturale
De bibliotheek van Waregem biedt een spannende promenade architecturale. Op het eerste zicht lijkt de bibliotheek een klein gebouw, maar door middel van niveauverschillen wint het gebouw vooral onder het straatniveau aan volume. De wandeling doorheen het gebouw brengt de bezoeker vanop het gelijkvloerse naar het ondergrondse niveau via een helling die rond de kern draait. Zo leidt de zoektocht naar een boek de bezoeker ongedwongen langs verschillende sferen van het gebouw.

Bibliotheek Waregem , Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)

Verrassing
In de verlaagde kern van het gebouw laat het sculpturale zaagtanddak zacht en stabiel noorderlicht toe. Niet toevallig is hier dan ook een leeshoek ingericht. Het dak biedt een unieke sfeer in het gebouw. De witte staalconstructie en de houten platen ervan zijn opvallend anders dan het hoofdzakelijke betonnen interieur. Ook de dwarse draagrichting van de balken frist de sfeer van de leeshoek op. Door zijn typische opbouw ontmaskert het dak eerst zijn structuur, dan de raamopeningen.

Auteur: Amélie Van Isacker

 

Bibliotheek Waregem , Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)
  • Bibliotheek Waregem, Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Bibliotheek Waregem , Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Bibliotheek Waregem , Goedefroo + Goedefroo architecten, Robbrecht en Daem architecten (Foto: Filip Dujardin)

 

 

D/a - Inschrijvingen Bibliotheek Waregem

Praktische info

Locatie

Boekenplein 1
8790 Waregem

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

13:45u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Publieke ruimtes zijn vrij toegankelijk
Rondleidingen om 14u en 15u30 (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief