D/a: BKO & jeugdlokalen Oude God

Dag van de architectuur (D/a) → Mortsel

Architecten: KPW architecten

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Aan de rand van het nieuwe park Oude God in Mortsel vormen een dreef, twee felrode paviljoenen, een monument en een plein een karaktervol ensemble en een plek van ontmoeting. Kinderen en jongeren van verschillende leeftijden gaan er naar de scouts of de buitenschoolse kinderopvang. Dankzij de kastanje dreef en de vis-à-vis opstelling van de paviljoenen vormt het geheel een opmerkelijke poort die passanten en buurtbewoners uitnodigt voor een wandeling in het achterliggende park, dat een verbinding maakt met het stadscentrum. De dubbele bomenrij ligt als een spiegelas tussen de twee paviljoenen, maar het ontwerp van elk gebouw varieert naargelang de functie.

BKO & jeugdlokalen Oude God, KPW architecten (Foto: André Nullens)

Beide paviljoenen hebben een gelijkaardig planfiguur: een centrale circulatiezone alias polyvalente binnenstraat met aan weerszijden lokalen. Door bovenlicht en transparante materialisatie aan de lokalen is deze binnenstraat open en luchtig. De binnen afwerking is eerder stoer en robuust en tegelijk zorgvuldig gedetailleerd. De modulaire houten structuur wordt ingevuld met snelbouwsteen, glas en transparante kunststofgolfplaten. Grote raamopeningen in de buitengevels brengen de natuur naar binnen.

Het archetype van een scoutslokaal, een schuur, een speelbarak resoneert via vormgeving en materialisatie. Project Oude God van KPW architecten heeft geen schrik om gebruikt te worden. De architecturale keuzes (van compositie tot kleur) waren slimme ingrepen om het onzichtbare groen in het stedelijk weefsel te activeren. Dankzij het in het oog springende materiaalgebruik en het leesbare volume krijgt het project als vanzelf een identiteit. Het is niet verrassend dat de kinderopvang ‘de Rode Kubus’ als naam draagt.

Werp een blik achter de schermen! KPW architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

Auteur: Kate Kerkhofs

 

  • BKO & jeugdlokalen Oude God, KPW architecten (Foto: André Nullens)

Praktische info

Locatie

Edegemsestraat 115-1
2640 Mortsel

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Rondleidingen tussen 13u en 17u (zonder inschrijving, ter plaatse aansluiten)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief