D/a: Circuit Concertgebouw Brugge

Brugge → Brugge

Een lichamelijk observatorium
Architecten: NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Met het Concertgebouw Circuit, een verrassend parcours doorheen het gebouw, beleef je het gebouw, haar programma en de architectuur nog intenser. Het parcours is uitzonderlijk gratis tijdens de D/a. Tussen 10 en 12 en tussen 14 en 16u kan je instappen in een gratis gegidste rondleiding (voor max.25p) van anderhalf uur. Verder kan je het parcours steeds individueel aanvatten. Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Het Concertgebouw in Brugge biedt ruimte aan allerlei culturele voorstellingen. Het ontwerp van Robbrecht & Daem architecten omvat een akoestische ruimte en straalt een zekere monumentaliteit en transparantie uit. De binnenruimte is een plek die je niets vraagt, waar je ten volle kan (na)genieten van een voorstelling.

Circuit Concertgebouw Brugge,NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens (Foto: Stijn Bollaert)

Binnen deze context bogen NU architectuuratelier met kab. Mathilde Geens zich over de herinrichting van de onthaalruimtes en de toevoeging van een bezoekerscircuit doorheen het gebouw. Op verschillende plaatsen in het concertgebouw vind je kunstwerken die telkens geselecteerd werden in overleg met Robbrecht & Daem architecten. NU architectuuratelier stelden voor om deze selectie uit te breiden tot een reeks door het hele gebouw en het bezoekerscircuit hierop te baseren. Bijgevolg stippelden ze een parcours uit waarin de bezoeker in aanraking komt met enerzijds de functionele aspecten van het gebouw zoals een voorstelling of lezing bijwonen of spelen in de kinderhoek, en anderzijds ook met een reeks aan kunstwerken en –installaties die de bezoekers sensorieel aanspreekt in relatie tot het gebouw.

Het bezoekerscircuit is ideaal om op een zondagvoormiddag wakker te worden. Je onderneemt een zoektocht die beroep doet op al je zintuigen. Luister- en kijkmomenten en doe-opdrachten wisselen elkaar af. De architecten legden hiervoor een boeiende link met de activiteiten die het concertgebouw organiseert, zoals geluiden uit oefenruimtes, de loge of visuele beelden van deze momenten. Hierdoor wordt niet alleen de functie van het gebouw anders belicht en geduid, het parcours verbreedt ook je creatief inzicht. Met voldoende prikkels achter de kiezen, kan je op het einde zelf creatief aan de slag tijdens de compositie van je eigen muziek op drie manieren. Een troef is dat je tijdens het circuit de verschillende delen van het gebouw passeert, waarbij je oriëntatie heel anders uitdraait dan bij een gewoon bezoek voor een voorstelling. Het circuit loopt opwaarts en komt – onverwacht – uit op het dakterras met een bevrijdend uitzicht, in alle stilte en rust als eindpunt.

Circuit Concertgebouw Brugge,NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens (Foto: Stijn Bollaert)

Het gebouw is als een observatorium en geeft ruimte aan verwondering. In plaats van te kijken naar de façade en de inplanting in de stad, zoeken we binnenin naar opgehangen bollen als planeten uit aardse materialen. Ze sluiten perfect aan bij het sobere interieur, dat zijn vorm dankt aan het ruwe beton en daglicht. De combinatie met verfijnd zintuiglijk werk als muziek zorgt voor een aangename spanning die ons bewust maakt van onze lichamelijkheid. De vormgeving van NU architectuuratelier en kab. Mathilde Geens voelt deze spanning goed aan en formuleerde daarop een juiste aanvulling. Zoals Paul Robbrecht het zinnig verwoordt: architectuur is een ‘samenvallen van mens en ruimte’.

Ontdek de intrigerende architectuur van het Concertgebouw Brugge tijdens het origineel bezoekersparcours Concertgebouw Circuit. NU Architectuuratelier en Kab. realiseerden een origineel bezoekersparcours in de intrigerende architectuur van het Concertgebouw. Dit ‘Concertgebouw Circuit’ is een heerlijke ontdekkingstocht met subtiele interventies. Een schapenwollen gordijn, een alumiumtafel, een luistermaquette van het gebouw, en een haast onzichtbaar pad brengt je op eigen tempo tot op het dakpanorama van het gebouw. Je komt langs de collectie actuele kunst en klankinstallaties, doorheen de unieke architectuur met zijn beroemde akoestiek. Als bezoeker ervaar je hoe de architectuur en cultuur van het Concertgebouw subtiel op je over worden gebracht.

Auteur: Selin Geerinckx

Het parcours is uitzonderlijk gratis op de Dag van de architectuur en wordt voor deze gelegenheid aangevuld met achtergrondinformatie van de architecten en een Lego bouwhoek voor kinderen.

Voor deze tekst werd beroep gedaan op de uitgave van Concertgebouw Brugge.
  • Circuit Concertgebouw Brugge,NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens (Foto: Stijn Bollaert)

  • Circuit Concertgebouw Brugge,NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens (Foto: Stijn Bollaert)

  • Circuit Concertgebouw Brugge,NU architectuuratelier, Kab. Mathilde Geens (Foto: Stijn Bollaert)

Praktische info

Locatie

Het Zand 34
8000 Brugge

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Circuit Concertgebouw
Rondleiding elk half uur
Zonder inschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief