D/a: Cohousing Borsbeek

Dag van de architectuur (D/a) → Borgerhout

Architecten: ROOILIJN architectuur

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Céline licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Wie denkt dat cohousing zonder privacy is, heeft het project Cohousing Borsbeek in Borgerhout van Rooilijn architecten nog niet ontdekt. Deze woning bestaat uit vier overlappende bouwlagen en biedt onderdak aan twee gezinnen, een koppel en een alleenstaande vrouw. Een site die volledig volgebouwd was, kreeg opnieuw adem. Na de sloopwerken, die na lang onderhandelen onvermijdelijk waren, ontstond deze beknopte maar toch ruime cohousing.

Cohousing Borsbeek, ROOILIJN architectuur (Foto: Hugo Van Beveren)

De traphal is centraal gelegen in het gebouw en verbindt alle woningen. Maar dat niet alleen, het verbindt iedere tussenverdieping. Dit geeft de eigenaars de vrijheid om de woningen op te delen in twee studio’s.

Je betreedt het gebouw via de gang. Hier voorzagen de architecten niet alleen plaats voor fietsen maar ook opbergkasten. Op het gelijkvloers bevindt zich de gezamenlijke ruimte. Het is een polyvalente plek ingedeeld met een open ruimte, een grote tafel en een open keuken. De aangrenzende gevels zijn hier opengetrokken aan de hand van grote raampartijen. Deze geven toegang tot de tuin of de straat. Die laatste toegangsweg ontstond uit het idee om in relatie te staan met de buurt. Het zou mogelijk zijn om hier een workshop te organiseren, of waarom geen buurtfeest? De tuin is gezamenlijk. Dit project heeft, je leest het goed, een relatief grote tuin en dat in een van de hipste buurten van Antwerpen.

De ruimtes zijn zo opgedeeld dat iedere woning verbonden is met de buitenruimte. De eerste woning, die zich gedeeltelijk op de eerste verdieping en de tussenverdieping bevindt, heeft een rechtstreekse trap naar de tuin. De tweede woning bevindt zich op de tweede verdieping en het aangrenzende de tussenverdieping en heeft de mogelijkheid om de raampartijen aan de tuinzijde volledig te openen Binnenruimte wordt zo buitenruimte. De bovenste woning heeft een terras langs de straatzijde. Deze insprong in de gevel zorgt er ook voor dat het geen bombastisch volume is en het gebouw geleidelijk overgaat naar de buren. En zo integreerden de architecten deze slimme cohousing in het dichtbebouwde straatbeeld.

Auteur: Céline Wyffels

Werp een blik achter de schermen! ROOILIJN architectuur openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.

 

 

D/a - Inschrijvingen Cohousing Borsbeek

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Borsbeekstraat 103-105
2140 Borgerhout

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

12:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding elk uur door architecten (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief