D/a: Cohousing Boterberg

Dag van de architectuur (D/a) → Kalmthout

Ontmoeten zonder moeten
Architecten: B-architecten

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Amélie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In 2016 vormde B-architecten dit 19de-eeuwse kasteeldomein om tot een cohousing. Het kasteel herbergt nu een psychotherapiepraktijk, een grafisch bureau, een huurappartement, twee gastenkamers en een gemeenschappelijk feestzaaltje en keuken voor de bewoners. In de hovenierswoning, de schuur en het stallencomplex namen zeven gezinnen hun intrek. Met minimale ingrepen en de prijs Onroerend Erfgoed op hun naam, bewijst B-architecten dat erfgoed en nieuwe woonvormen perfect samengaan.

De architecten hadden tijdens de renovatie grote aandacht voor het historische karakter van de site en wisten zo de eenheid in de gebouwencluster te bewaren. De monumentale oprit leidt ons eerst langs het kasteel, waarna een tweede oprit verschijnt die ons tot bij de cohousing brengt. Het bakstenen gemeenschappelijke pad onderscheidt zich van de smallere private grindpaden die naar de voordeuren aftakken. De bewoners ontmoeten elkaar op het collectieve pad dat de drie gebouwen met elkaar verbindt. Het pad brengt ons eerst tot bij de hovenierswoning, die daardoor het gezicht van het ensemble vormt. De sierlijke bakstenen gevel bekrachtigt de link met het kasteel. De achterkant is witgeverfd en vormt zo een mooi geheel met de achterliggende schuur en het stalgebouw. Onder de typische getrapte dakkapellen bevinden zich nu de voordeuren. De ruime dakvensters verlichten het nieuwe eerste niveau en de driehoekige dakramen zijn een speelse ingreep. De bewaarde houten luiken plooien zich rond de originele muuropeningen die nu met glas gedicht zijn.

Cohousing Boterberg , B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

Het kasteeldomein grenst met zijn veertien hectare aan de Kalmthoutse Heide. De bewoners maakten er een gemeenschappelijke parktuin van met een zwemvijver, boomgaard en moestuin en een beperkte privétuin voor iedere woning.

Deze harmonieuze cohousing laat ruimte voor ontmoeten, zonder moeten.

Auteur: Amélie Van Isacker

Werp een blik achter de schermen! B-architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.

  • Cohousing Boterberg , B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

 

 

D/a - Inschrijvingen Boterberg

Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Noordeind 97
2920 Kalmthout

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om 14u en 15u30
Inschrijven verplicht

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief