D/a: Ontwerpbureau Collectief Noord architecten

Dag van de architectuur (D/a) → Antwerpen

In het hartje van Antwerpen Noord zit Collectief Noord architecten verborgen in het binnengebied van een bouwblok. Het bureau deelt een tuin met drie gezinswoningen. Het binnengebied groepeert buren rond een gemeenschappelijke tuin als collectieve tussenmaat naar de grootstad. Ontdek tijdens de Dag van de architectuur de tuin, het bureau en één van de woningen! De architecten leiden je rond op deze prachtige site. De rondleidingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. 

Dit is een experiment voor nieuw stedelijk wonen dat het buurtschap en de grote buitenruimte van het dorp combineert met de nabijheid van voorzieningen en vervoersknooppunten in de stad.  Via tal van architectonische ingrepen probeert het geheel de juiste toon van collectiviteit te vinden voor de gemeenschappelijke tuin. De ontmoeting wordt gestimuleerd als bewuste keuze door ook te voorzien in voldoende privacy.

De gebouwen rond de tuin inspireren zich op de architectuur van pakhuizen, koetshuizen en magazijnen die de karaktertrekken van een binnengebied bepalen. Het zijn eenvoudige gestapelde structuren waarvan de invulling met de tijd mee kan evolueren.

Collectief Noord bouwt ‘onaangepaste gebouwen’, zoals de architecten het zelf omschrijven, waarin het plan niet alleen het antwoord is op de eisen van de gebruiker, maar ook de aanzet tot (oneigenlijk) gebruik. Open en eigenzinnige gebouwen, die samenleven stimuleren. Hun gebouwen bepalen ook de ruimte erbuiten en ertussen. Ze snijden openbare ruimte weg en creëren private en collectieve plekken. De status en overgang van de grenzen van die plekken, appelleert aan de maatschappelijke relevantie van het vak architectuur.

 

Bezoek ook een ander ontwerp van Collectief Noord architecten! Tijdens de Dag van de architectuur opent Woonzorgcentrum Gitschotelhof  zijn deuren.

 

 

D/a - Inschrijvingen Collectief Noord architecten

Praktische info

Locatie

Lange Beeldekensstraat 104B
2060 Antwerpen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om 14u, 15u en 16u (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief