D/a: Crematorium Stuifduin

Dag van de architectuur (D/a) → Lommel

Ongerepte zuiverheid
Architecten: a2o

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding door de architect en gebouwbeheerder! Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. Plaatsen zijn beperkt! Ama (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Middenin de Lommelse duinen ligt crematorium Stuifduin. a2o vertaalde het complexe programma van een crematorium tot een gevoelige, serene en toch sprekende plek die prachtig samensmelt met, of eerder voortvloeit uit haar omgeving.

De beleving van deze sublieme plek begint wanneer we het afstevenend pad betreden via de naastgelegen begraafplaats. Dit pad, een snede door het authentieke zandlandschap, staat ons toe letterlijk en figuurlijk te verzinken in de grootsheid van de natuur. De wandeling die vooraf gaat aan het delicate ritueel van de crematie, dient als een moment van bezinning en verwijst naar de existentiële tocht van het leven zelf.

Crematorium Stuifduin, a2o (Foto: Stijn Bollaert)

Je ziet het gebouw bijna niet staan door zijn ongerepte zuiverheid. Bij aankomst aan het bouwwerk zet de reis zich voort tussen de verschillende delen van dit gemetselde weefsel. Binnenin bevinden zich een technische, sacrale en ontvangstruimte. De drie kamers omgeven een vierde buitenkamer, alsof binnen evenveel buiten is. Dit wordt extra in de verf gezet door de lage betonnen slabben waarmee het buitenvertrek omsloten is, die zorgen voor een omkadering van het landschap alsof het tentoongesteld wordt. De vervaging van de grens tussen interieur en exterieur maakt van dit architecturaal kunstwerk bijna een landschapsproject.

Crematorium Stuifduin, a2o (Foto: Stijn Bollaert)

De eenheid van de kamers met de omgeving die tussenin is geïnjecteerd als paden, is te danken aan de coherente en logische ontwerptaal, de doordachte perforaties met fantastisch lichteffect en de herkenbare en eenvoudige materiaalkeuze. De poëzie van het alledaagse. De inheemse, warme materialen zorgen voor een hart onder de riem in wrange tijden. Dit doet ons terugdenken aan de 19e-eeuwse romantische kunststroming, waar eveneens op een emotionele manier werd geantwoord op maatschappelijke vragen, met aandacht voor het gevoelsmatige, de continuïteit, het natuurlijke en het banale.

Crematorium Stuifduin, a2o (Foto: Stijn Bollaert)

Lokaal handgebakken baksteen in zandkleur, een verfijnd terugkomend gebruik van de aardekleuren en een precieuze detaillering die ons tweemaal doet kijken maakt van dit project een bescheiden toch parmantig geheel dat opgaat in de natuur. En ons aanzet tot nadenken over wat geweest is, wat is en wat nog zal zijn.

Auteur: Ama Verdonckt

Werp een blik achter de schermen! a2o architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

  • Crematorium Stuifduin, a2o-architecten (Foto: Stijn Bollaert)

  • Crematorium Stuifduin, a2o-architecten (Foto: Stijn Bollaert)

  • Crematorium Stuifduin, a2o-architecten (Foto: Stijn Bollaert)

Praktische info

Locatie

Vondeldreef 10
3920 Lommel

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

15:00u

Duur

40 minuten

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding elk uur (zonder inschrijving)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief