D/a: De Gentse Oude Dokken
Stadsontwikkelaar: Sogent
“Sociale cohesie kan niet ingepland worden, dat moet groeien” (Agnieszka Zajac, Sogent)
Deze rondleiding is jammer genoeg volzet. Bekijk zeker ook eens de rondleiding van sogent hier. Laat je onderdompelen in het maritieme verleden, bewonder de acht authentieke kranen, geniet van het spectaculaire verzicht over het water en ontdek het gloednieuwe stadsgebouw ‘Melopee’ van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Lisbeth en Selin (F/a Curatorenteam) vertellen waarom je dit project niet mag missen.
Je merkt het al meerdere jaren, de Gentse Oude Dokken zijn in transformatie. Sinds 2008 verandert geleidelijk aan het uitzicht van de site. In Dok Noord vindt het leven er stilletjes zijn gang. Op de Schipperskaai langs de woonboten is het inmiddels aangenaam wandelen. Daarnaast dienen verschillende bruggen het toekomstige stadsdeel aan de Schipperskaai met de binnenstad te verbinden. Uiteindelijk zal maar liefst vijf kilometer kade getransformeerd worden tot woon- en recreatieruimte. In afwachting daarvan zijn verschillende tijdelijke initiatieven een vaste waarde geworden. Dok, Bar Bricolage, 019 en de Grindbakken zijn allemaal vruchtbare successen. Aan hen kende de stad tijdelijk een stukje grond toe om hun creatieve visie erop los te laten.
We zijn positief verrast dat Sogent deze tijdelijke initiatieven als een laboratorium voor de toekomst gebruikt. Zo vertalen ze de ervaringen en kritische reacties van zowel gebruikers als (toekomstige) bewoners naar stedenbouwkundige invullingen en architectuur. Het masterplan van OMA, laureaat van de wedstrijd door Sogent, wordt uiteindelijk niet uitgevoerd. Toch wordt de essentie van het masterplan wel behouden. Het is een scherpstellen van het basiskader volgens de noden van de lokale wooncultuur.
Het stedenbouwkundig kader bestaat uit een autoluwe wijk die op een aantrekkelijke manier verbonden wordt met de binnenstad. Die verbinding wordt gezien vanuit drie niveaus: verkeer (snelheid), mens (sociaal) en architecturaal (positionering). Binnen dit ruimtelijk plan krijgen de deelnemers de mogelijkheid om hun ontwerp individueel verder uit te werken. Verder integreert het stedenbouwkundig kader alle schalen, inclusief het interieur. Transities tussen buiten en binnen bestaan uit graduele fases van open naar gesloten zodat het contact met de medemens gestimuleerd wordt. Zo worden er ook ‘externe interieurkamers’ ontworpen op basis van lucht en licht.
We stellen ons de vraag of de uiteindelijk gerealiseerde site een gelijkwaardige, ongedwongen, beleving van de omgeving zal kunnen garanderen. Zal er nog plaats zijn voor tijdelijke, reactieve, bottom-up initiatieven of zullen de Oude Dokken het volgende hippe amusementspark worden waarin het havenverleden als een attractie wordt uitgebuit? De toekomst zal het antwoord uitwijzen. Wij zien alvast dat de goede intenties er zijn en we nodigen jullie hartelijk uit om zelf te zien hoe de Oude Dokken vorm krijgen!
Opmerking voor bij de inschrijving:
Voor wie meer uitleg wil krijgen organiseert Sogent op de Dag van de Architectuur twee type bezoeken. Er is een bezoek aan het stadsgebouw. Daarnaast is wordt een wandeling aangeboden doorheen de Oude Dokken. Het is aangeraden gepast schoeisel te voorzien aangezien het een werf betreft. Ook kinderwagens zijn niet geschikt vanwege de modderige ondergrond.
Auteurs: Lisbeth Decloedt en Selin Geerinckx