D/a: De Grote Post
Dag van de architectuur (D/a) → Oostende
Een gebouw dat de volledige stad verbindt
Architecten: B-architecten
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Bezoek de inkomhal op je eigen tempo of laat je rondleiden in het gebouw. Deze rondleidingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht. Plaatsen zijn beperkt! Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
De Grote Post is altijd al een multifunctioneel gebouw geweest. De architectuur is daar dan ook op voorzien. Als P.T.T.-gebouw (Ministerie van Post, Telegraaf en Telefoon) werkten postbodes naast telefonisten. Het was een publiek gebouw waar mensen hun brieven postten en formulieren invulden om aan één van de bronzen loketten af te geven. Voor mensen die thuis geen telefoon hadden waren er telefooncellen. Er is zelfs iets dat doet denken aan een spreekgestoelte in een kerk, in dit geval om de winnende lottocijfers af te roepen. Gaston Eysselinck ontwierp het gebouw specifiek voor de gebruikers. De digitalisering maakte het gebouw overbodig waardoor het jarenlang leegstond. Vandaag leeft en bruist en danst het gebouw opnieuw. Dankzij een nieuwe vleugel en de renovatie van het bestaande gebouw door B-architecten heeft Oostende er een fantastisch cultuurcentrum bij.
De architecten werken met een beschermd monument. En het monument is het eerste wat je ziet. Een royale trap leidt je naar een spel van natuurstenen, brons en glas. De draaideuren komen uit op de lokettenzaal die grotendeels is behouden. Als je naar links kijkt zie je de gezellige drukte van het cultuurcafé. Vriendinnen die elkaar na lange tijd terug zien, families die komen eten, een informele vergadering met collega’s en kindjes die gezelschapsspelletjes spelen… het kan er allemaal. Het cultuurcafé is er voor iedereen, het wordt niet enkel gebruikt door mensen die naar een voorstelling komen. Het is een gevestigde waarde bij de Oostendenaars en het verlaagt de drempel naar de culturele activiteiten in het gebouw.
Pas als je dieper het gebouw intrekt komen de nieuwe ingrepen geleidelijk aan naar boven. Het cultuurcafé en de lokettenzaal worden gescheiden door een circulatie-as waar zowel de bestaande trappenkoker als de nieuwe loopbruggen op aantakken. De trappenkoker bedient de vleugel waar alle polyvalente ruimtes zich bevinden en linkt het bestaande gebouw met de nieuwe theaterzaal en toneeltoren. Het gebouw is er één van mogelijkheden. De verschillende types en groottes van de ruimtes en theaterzalen maken eender welk gebruik mogelijk. Het gebouw wordt dan ook intensief ingezet voor tentoonstellingen, repaircafé’s, theater, repetities, vergaderen, een kruipparcours voor peuters, concerten, … en ga zo maar verder.
Eysselinck combineerde talloze materialen tot sublieme details. Hij slaagde er in om van de lokettenzaal met natuurstenen, glas, brons, faience en zelfs een gewelf in witte gegolfde aluminiumplaten een aangenaam geheel te maken. Overal in het gebouw zijn enorme raampartijen aanwezig en die vind je ook terug op een hedendaagse manier in de stalen trappenkokers, die als mikadostokjes in de binnenplaats zijn gestapeld. De betonnen trappen zijn omhuld met glas en een diagonale staalstructuur. Als je door de trappenkoker wandelt, voel je de spanning tussen de schijnbaar willekeurige diagonalen van B-architecten en de rechtlijnige architectuur van Eysselinck.
De diagonalen van de trappenkokers zie ik opnieuw in de grote theaterzaal. Omwille van de akoestiek zijn muren en plafond bedekt met donkere houten driehoeken waaronder een schilderij van TL-lampen zit verborgen De architecten respecteren de visie van Eysselinck. Beide architecten werken even sculpturaal als functioneel, een ode aan de kunst die architectuur kan zijn.
Auteur: Lisbeth Decloedt
Werp een blik achter de schermen! B-architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.