D/a: De Maan

Dag van de architectuur (D/a) → Mechelen

Dit gouden gebouw van Import.Export Architecture mag gezien worden.
Architecten: Import.Export Architecture 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Céline (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Figurentheater De Maan ligt aan een gezellig binnenplein in Mechelen. Het kleinschalige theatercomplex bevat een cultuurcafé KUUB, een theaterzaal met 180 plaatsen en een kleinere theaterzaal voor repetitie, onderzoek en voorstellingen met een capaciteit van 124 personen. Voor de opvallende kubus kozen de architecten geslagen gouden metalen platen, die onmiddellijk de aandacht vragen. Het is een verwijzing naar de Apollo 11, het eerste voertuig dat op de maan landde. Zo opvallend, en toch past het perfect in de sfeer van het aangrenzende historisch gebouw.

De Maan, Import.Export Architecture (Foto: Filip Dujardin)

In de voet van het gebouw is het cultuurcafé de KUUB gesetteld. Hier leggen de architecten de link tussen buiten- en binnenkant, door het plafond van hetzelfde goudkleurige materiaal te voorzien.  De ruimte bestaat uit glazen wanden waardoor het niet zo grote café ademruimte krijgt en de verbinding wordt gelegd met haar buren, zoals de academie en het cultuurcentrum Mechelen. Op dit cultuurplein ontsnap je aan de drukte van de stad en kom je tot rust op een zonnig plein, dat zomers en ’s winters open is. Het interieur heeft theatrale kenmerken en reflecteert zo het figurentheater. De verhoogde vloer biedt overdag een geborgen plek om rustig je koffie te drinken, maar kan ’s avonds worden omgevormd tot een podium voor evenementen waar ook nieuwe talenten kansen krijgen. Er is zelfs een leeshoek voorzien waar je ter plaatse een boek kan lezen. Maar ook de rode doek brengt je volledig in theatrale sfeer. Het verhoogde, gouden plafond creëert de perfecte locatie voor concerten maar net zo goed lezingen en poëzievoordrachten.

De Maan, Import.Export Architecture (Foto: Filip Dujardin)

KUUB reflecteert het bruisende leven van Mechelen, van feestjes waar je je billen kan shaken en komedie tot ping-pong en spelletjesavonden. Zoveel gebeurtenissen op zo’n oppervlakte is fantastisch. Dankzij tal van activiteiten verbindt deze plek de mensen, cultuur en de stad met elkaar. In dit concept op maat verenigden de architecten verschillende schalen, van de stedelijke omgeving tot de details in het interieur. Het plaatje klopt.

Auteur: Céline Wyffels

Werp een blik achter de schermen! Import.Export Architecture opent tijdens de Dag van de architectuur de deuren van zijn bureau.

  • De Maan, Import.Export Architecture (Foto: Filip Dujardin)

  • De Maan, Import.Export Architecture (Foto: Filip Dujardin)

  • De Maan, Import.Export Architecture (Foto: Filip Dujardin)

 

 

D/a - Inschrijvingen De Maan

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Minderbroedersgang 3
2800 Mechelen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding elk uur door architecten (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief