De Republiek, Architectuuratelier Dertien12 (Foto: Femke den Hollander)

D/a: De Republiek

Brugge → Brugge

Architecten: Architectuuratelier Dertien12

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis, maar inschrijven is verplicht via het formulier onderaan. Sofie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Het café De Republiek en cinema Lumière zijn alom bekend bij de Bruggelingen. Maar deze plek had heel wat verborgen potentieel. Samen met het Brugse bureau Architectuuratelier Dertien12 en al de bewonende organisaties werd dit op en top Brugs pand met zijn vele gangen, zijdeuren, curieuze hoekjes, verborgen terrassen en vooral losse gebouwen omgetoverd tot een goed werkend geheel.

De Republiek, Architectuuratelier Dertien12 (Foto: Femke den Hollander)

Vóór de ingreep gaf De Republiek een onoverzichtelijke indruk. Veel bezoekers kenden enkel de cinema met café. De fysieke versnippering van de gebouwen zorgde ook voor weinig connectie tussen de organisaties onderling. Nu kan je het hele gebouw doorkruisen via een zaal onder het dakgebinte. Op verschillende plaatsen verspringen de oude muren en verdiepen willekeurig. Maar dit hoeft geen nachtmerrie te zijn voor de architect en de uitvoerder. Het levert zelfs unieke ruimtes op zoals de verzonken verdieping die dienst doet als auditorium. De aandachtige bezoeker van de Lumière cinema merkt ook de nieuwe ramen op langs de trap die naar de cinemazalen leiden. Deze ontbloten een deeltje van de rijke geschiedenis en talloze verbouwingen die deze bekende plek onderging. Sta gerust even stil en neem er eens een kijkje door.

De Republiek, Architectuuratelier Dertien12 (Foto: Femke den Hollander)

Herinnert u zich nog het kleine koertje achter het café? Je staat versteld wat voor binnentuin het daadwerkelijk is geworden, een volwaardige stadstuin! Van eender welke kant je De Republiek benadert hebben de architecten voor visuele verbindingen gezorgd tussen de straat en de binnentuin. Er werden nieuwe ramen gestoken, maar ook bestaande ramen en poorten die eerder aan het zicht onttrokken waren werden nu vrijgemaakt.

Ondanks zijn make over blijft dit een typisch Brugs pand. De ramen omkaderen het uitzicht op de rode daken als kunstwerken aan de muur. De lift glijdt zomaar eventjes uit het dak: een nieuwe blik op Brugge en zijn bewoners!

Auteur: Sofie Lamote

Werp een blik achter de schermen! Architectuuratelier Dertien12 openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.

  • De Republiek, Architectuuratelier Dertien12 (Foto: Femke den Hollander)

  • De Republiek, Architectuuratelier Dertien12 (Foto: Femke den Hollander)

 

 

D/a - Inschrijvingen De Republiek

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

13:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om 13u15, 14u, 14u45, 15u30 en 16u15 (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief