D/a: De Stek

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Nieuwbouw in het groen en voor het groen
Architecten: De Smet Vermeulen architecten

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Bezoek het gebouw op je eigen tempo of laat je rondleiden door de architecten. Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Plaatsen zijn beperkt! Ama (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In het gebouw De Stek hokken twee natuurverenigingen samen. Het clubhuis voor jongerennatuurvereniging JNM bevindt zich naast de kantoren van Natuurpunt Gent en is ermee verweven. Nieuwbouw in het groen en voor het groen, roept vanzelf de vraag op hoe dit bouwwerk kan bijdragen tot het behoud van het natuurlijk evenwicht in zijn omgeving.

De Stek, De Smet Vermeulen architecten (Foto: Dennis De Smet)

Dat hebben ze zich kennelijk ook afgevraagd bij architectenbureau De Smet Vermeulen. Hun ingenieuze maar bescheiden ontwerp vult op originele wijze de omgeving aan en haalt haar letterlijk en figuurlijk naar binnen.

Zowel het interieur als het exterieur is opgebouwd uit eerlijke en duurzame materialen die doen denken aan een vervlogen tijd van pittoreske hoeves. Tegelijkertijd gaat het gebouw in dialoog met de hedendaagse constructies uit de dichte omgeving: een sporthal, een bezoekerscentrum en een betonnen parking. De herkenbare link die gelegd wordt met het landelijke verleden steekt af tegen het gigantische, onverschillige, volume van de naastgelegen sporthal en wordt versterkt door de huiselijke sfeer die De Stek uitstraalt. Deze pittoreske, ongedwongen sfeer is voornamelijk te danken aan de recuperatiebaksteen en de wit-rood-gestreepte poort die de voorgevel kenmerken. Je zou bijna twijfelen of je je niet op het platteland bevindt.

De Stek, De Smet Vermeulen architecten (Foto: Dennis De Smet)

Als we binnenstappen in dit knusse passiefhuis, valt op hoe de omgeving ook tot in de kern binnen sijpelt. Een grote boomstam ondersteunt het dak en de splitlevel die ontstaan is doordat ze de natuurlijke hoogtesprong in het terrein volgen. Ook met de sporthal wordt de link gelegd door hetzelfde typerende ronde raam te laten terugkomen in de westgevel. Door deze perforatie kan je een blik werpen op dit contrasterend gebouw dat de verharding en de ondergrondse leidingen voorziet waar De Stek milieubewust een graantje van meepikt.

De Stek, De Smet Vermeulen architecten (Foto: Dennis De Smet)

De duurzaamheid van het bouwwerk vinden we terug in het ruimtegebruik, wat op een innovatieve en flexibele manier tot een minimum wordt beperkt. Zo wordt het grootste deel van het interieur gedeeld door de beide inwonende organisaties, gebaseerd op het ecologische en gratis principe van goede communicatie. Anders dan in veel passiefprojecten houdt De Stek het bescheiden door niet uitdrukkelijk de energie-efficiëntie en technieken in de kijker te zetten en wel een menselijke en gezellige sfeer voor op te stellen.

Auteur: Ama Verdonckt

Werp een blik achter de schermen! De Smet Vermeulen architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

  • De Stek, De Smet Vermeulen architecten (Foto: Dennis De Smet)

 

 

D/a - Inschrijvingen Passiefhuis Natuurpunt Gent en JNM Gent 'De Stek'

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Driepikkelstraat 34
9030 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

16:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Rondleiding om 11u, 13u en 15u (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief