D/a: De Wasserette

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Niet witter dan wit, maar vrolijk gemengd
Architecten: ARCHITECTENBUREAU BART DEHAENE en ir. architect Peter Geldof

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Plaatsen zijn beperkt! Céline (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

De bewoners van de Bonte Was verhuisden recent naar de Wasserette, het gloednieuwe jeugdlokaal in de groeiende Dampoortwijk. Deze prachtige nieuwbouw verenigt de vzw Jong, een kinder- en jongerenwerking die vroeger verspreid was over twee locaties. Niet alleen de vereniging maar ook het ontwerp is een verademing voor de kinderen, de ouders en de medewerkers.

De Wasserette, ARCHITECTENBUREAU BART DEHAENE en ir. architect Peter Geldof (Foto: Filip Dujardin)

Het valt meteen op: dit gebouw heeft geen scherpe hoeken. De betonnen gevel werd gegoten in een mal die herinnert aan een golfplatenstructuur. De samenstelling voelt zo zacht aan dat het zelfs een leuk gevoel geeft om met je hand over de gevel te strijken. De gebruikers kunnen zich hier dus niet aan een ruwe of hoekige structuur kwetsen. Het is niet enkel gebruiksvriendelijk, het ziet er bovenop goed en speels uit. Om het gebouw wat kleur te geven, werd voor de steunpilaren een blauwgroene tint gekozen. Dit compacte volume huist verrassend veel. Binnenin vind je onder meer twee werkingslokalen, een keuken, een vergaderruimte, een spelotheek (waar je speelgoed kan ontlenen zoals in een bibliotheek), sanitair en berging. Ook het omliggende terrein werd onder handen genomen en omgevormd tot buitenspeelruimte.

De Wasserette, ARCHITECTENBUREAU BART DEHAENE en ir. architect Peter Geldof (Foto: Filip Dujardin)

Dankzij het ontwerp kan het gebouw fungeren als een verbindingspunt voor de buurt. De aangrenzende Freinetschool De Vlieger kan gebruik maken van de speelplaats en het jeugdlokaal. Dit gaat vooral over ateliers, een aantal lessen, bijeenkomsten met de ouders die hier doorgaan. Het gebouw is zodanig ruimdenkend ontworpen dat er nog activiteiten van buitenaf kunnen plaatsvinden. Het grote plein vooraan nodigt ouders uit even te blijven plakken en een praatje te slaan terwijl hun kinderen zich amuseren.

Zoals de architecten het zelf zeggen, “geen hoekje is gelijk zodat een plek zich snel kan toegeëigend worden”.

Auteur: Céline Wyffels

  • De Wasserette, ARCHITECTENBUREAU BART DEHAENE en ir. architect Peter Geldof (Foto: Filip Dujardin)

  • De Wasserette, ARCHITECTENBUREAU BART DEHAENE en ir. architect Peter Geldof (Foto: Filip Dujardin)

 

 

D/a - Inschrijvingen De Wasserette

Praktische info

Locatie

Wasstraat 118
9000 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Rondleiding door de architecten om 14u (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief