D/a: De Waterhond

Dag van de architectuur (D/a) → Sint-Truiden

Kantoren in een kapel
Architecten: Klaarchitectuur

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Lauren (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Midden in Sint-Truiden vestigde architectenbureau Klaarchitectuur zich in een oud, beschermd monument met een lange geschiedenis. We weten dat het origineel als schuur dienstdeed en uitgroeide tot een kapel in de 16e eeuw, maar de tussenliggende functies zijn nog onduidelijk. Architect Gregory Nijs kocht na een leegstand van ongeveer vijftig jaar het gebouw op en gaf het een nieuw leven, met respect voor de oorspronkelijke elementen. De verwaarlozing van vorige eigenaars zorgde ervoor dat veel van de kapel verloren ging, en toch is de oorspronkelijke functie nog duidelijk aanwezig.

De Waterhond, Klaarchitectuur (Foto: Toon Grobet)

De connectie tussen oud en nieuw wordt in één oogopslag duidelijk wanneer je het gebouw binnenkomt. De architecten stapelden vier dozen op elkaar, verbonden met een lift en een moderne trap. Hierin bevinden zich de kantoren van het bureau. De nieuwe toevoeging staat volledig vrij van het omhullende oude gebouw. Waar vroeger het altaar stond, staat nu een keuken met enkele knipogen naar de vorige functie zoals een kast in de vorm van een kruis.

Hoewel sommige inwoners van Sint-Truiden het gebouw nog niet kennen, geniet het bureau een internationale belangstelling. Toch willen zij zich vooral focussen op hun stad en dit doen ze dan ook door de inkomruimte open te stellen voor workshops of evenementen van de stad. Dit kleine, bescheiden bureau bewees zich met deze prachtige vernieuwbouw.

Auteur: Lauren Overlaet

  • De Waterhond, Klaarchitectuur (Foto: Toon Grobet)

  • De Waterhond ,Klaarchitectuur (Foto: Toon Grobet)

  • De Waterhond ,Klaarchitectuur (Foto: Toon Grobet)

  • De Waterhond ,Klaarchitectuur (Foto: Toon Grobet)

Praktische info

Locatie

Breendonkstraat 41
3800 Sint-Truiden

Routebeschrijving

Van

14:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief