D/a: Dienstencentrum Ledeberg

Dag van de architectuur (D/a) → Ledeberg (Gent)

Een gebouw als een verhalenboek
Architecten: architecten De Vylder Vinck Taillieu

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden in deze prachtige school! De rondleidingen zijn gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom dit gebouw niet te missen is.

Wie voor het oude gemeentehuis van Ledeberg staat ziet een klassieke 19de-eeuwse gevel. Enkel als je naar boven kijkt zie je de vreemde driehoekige uitsneden in het dak die al aankondigen dat je geen klassiek interieur mag verwachten.

architecten de vylder vinck taillieu kreeg de opdracht om het verouderde dienstencentrum grondig te renoveren. Het biedt plaats aan de dienst burgerzaken, het politiecommissariaat en enkele polyvalente zalen voor culturele doeleinden. Als ik de grote poort in het midden van het gebouw binnenga, stap ik aan de achterkant een andere wereld in. De drie gebruikers van het gebouw hebben elk hun eigen circulatiekoker die bijna parasitair op het bestaande gebouw zijn geënt. De architecten wisselen grote muurvlakken in glanzende zwarte dakpannen af met gigantische raampartijen met een lijntekening van witte raamprofielen.  Waar de voorgevel een historisch wijkverhaal vertelt, past de achtergevel perfect in de wirwar van de omringende achterbouwtjes.

Dienstencentrum Ledeberg, architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: Filip Dujardin)

Als ik projectleider Jan vraag waarom een afbrokkelende bakstenen muur knalrood geverfd is vertelt hij me grinnikend dat alle zaken die fout liepen op de werf extra in de verf zijn gezet. Eens we het gebouw binnengaan merk ik dat er precies veel zaken zijn misgelopen… Overal zie ik rode accenten opduiken die aangeven dat een leidingschacht later is toegevoegd, beton verkeerd is gegoten, enzovoort. Het is gedurfd maar het werkt enorm goed omdat de verschillende architecturale verhalen letterlijk een rode draad krijgen.

Dienstencentrum Ledeberg, architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: Filip Dujardin)

Eens mijn enthousiasme over de rode accenten wat is gaan liggen, gaat mijn aandacht naar het interieurverhaal. De architecten behielden de belangrijkste historische ruimtes en elementen zoals de gevel, de trouwzaal en het vredegerecht. Het zijn fragmenten die binnen een nieuwe betonnen structuur staan. Zware kolommen, balken en vloeren zijn logisch op elkaar gestapeld. Soms staat een kolom expliciet voor een deuropening en op andere momenten volgen de kolommen het ritme van de historische ramen. Elke kolom en balk heeft zijn eigen specifieke plek, dikte en lengte.

Dienstencentrum Ledeberg, architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: Filip Dujardin)

Een gebouw met een rijke geschiedenis kan dankzij deze creatieve renovatie blijven voortleven. Een rode draad doorheen het gebouw en een enorme aandacht voor detail maken het mogelijk om verschillende fragmenten architectuur evenwaardig naast elkaar te plaatsen.

Auteur: Lisbeth Decloedt

  • Dienstencentrum Ledeberg, architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: Filip Dujardin)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Dienstencentrum L-berg

Praktische info

Locatie

Ledebergplein 34
9050 Ledeberg (Gent)

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

17:00u

Duur

45 minuten

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen elk uur (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief