D/a: Een nieuwe leeszaal voor het Museum Plantin-Moretus
Dag van de architectuur (D/a) → Antwerpen
Architectuur als een open boek
Architecten: noAarchitecten
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een infosessie met directeur Iris Kockelbergh om 14u en 15u (deze infosessie is gratis en zonder inschrijving) en een infosessie met archivaris Kristof Selleslach om 14u15 en 15u15 (deze infosessie is gratis, maar inschrijven is verplicht). Sofie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Achter de imposante gevel aan de Vrijdagmarkt ligt een organisch gegroeid weefsel van huizen, gangen en koeren dat vandaag bekend staat als het Museum Plantin-Moretus. Het museum bezit een rijke collectie tekeningen. Daarvoor hadden ze enerzijds nood aan een modern, geklimatiseerd depot om de werken te bewaren, en anderzijds aan een leeszaal om ze te raadplegen. Hiervoor werd een kleine parking langs de Heilige Geeststraat ter beschikking gesteld.
In 2016 won noAarchitecten de wedstrijd met een ontwerp waarin zij als enigen de leeszaal aan de straatkant bedachten. Er waren heel wat instanties om rekening mee te houden zoals de dienst Erfgoed, die het originele karakter van de aangrenzende historische huizen belangrijk vond. De huizenrij in de Heilig Geeststraat werd vervolledigd met een nieuwe gevel waarbij de architecten samenwerkten met kunstenaar Benoît Van Innis. Hij ontwierp een compositie van houten balken. Een mooie hedendaagse interpretatie van de naastliggende historische gevels met hun vakwerken, traveeën en lateien. Ondanks het feit er geen ramen mochten komen in de depots oogt de gevel niet vreselijk gesloten. Om de site zo optimaal mogelijk te benutten werd de ingang via het aanpalende 16de-eeuwse huis voorzien.
In de keuze van afwerkingsmaterialen werden opvallend veel linken gelegd met het Museum Plantin-Moretus, en breder gezien met het oude Antwerpen. De leeszaal straalt luxe uit en baadt in oranje tinten. De muren zijn bekleed met bruin lederen vloertegels. Een verwijzing naar de oude herenhuizen in de stad waar ook heel wat leer werd gebruikt in de voorname interieurs. De gouden messing elementen zoals van de lichtarmaturen zijn een no-nonsense en tijdloos materiaal. Terrazzo was in die tijd een veel gebruikt materiaal in Italië, en werd dan ook gekozen voor de vloeren. Zou het felblauwe plafond ook ergens aan gelinkt kunnen worden? Een link die jammer genoeg niet zo duidelijk in de verf werd gezet, is de fysieke connectie met het museum.
Auteur: Sofie Lamote
Meer info: https://www.museumplantinmoretus.be/nl/activiteit/dag-van-de-architectuur.