D/a: Eperon d’Or

Dag van de architectuur (D/a) → Izegem

Architecten: Architectenbureau TV 4CV, Compagnie—O architects

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Eperon d’Or is die dag uitzonderlijk toegankelijk aan een verlaagd tarief. Céline (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Eperon D’or, een oude schoenenfabriek gelegen in de industriestad Izegem, bestaat uit twee delen. De fabriek dateert van 1910. Toen Eperon d’or twintig jaar later verkozen werd als hofleverancier gaven de eigenaars de opdracht voor het ontwerp van een voorgebouw om de nieuw verworven reputatie uit te stralen. Dit Art Deco gebouw herken je aan de smalle langwerpige bakstenen en de Dudok voeg, waarbij de horizontale voeg dieper ligt dan de verticale voeg. Dit accentueert de horizontale lijn van het gebouw. Ook de zwart glanzende tegels waarmee de luifels bekleed zijn en de langwerpige opvallende ramen die over de twee verdiepingen lopen, zijn typerend voor deze stijl.

Eperon d’Or (Foto: Tim Van de Velde)

Na een periode van leegstand werd dit gebouw gered van de sloop. Het ontwerp is het resultaat van een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester, waarvoor Architectenbureau TV 4CV, Compagnie—O architects, Sabine Okkerse en Geert Pauwels samen een voorstel indienden. De architecten renoveerden het gebouw waar een schoenen- en borstelmuseum, de dienst voor toerisme en het huis van de economie een plaats vindt. Je kan hier terecht voor een culturele uitstap, vergunningen, subsidies en advies maar ook als je een rustige en inspirerende werkplek zoekt.

Het ontwerpteam ging uitdaging aan om hier een polyvalent gebouw van te maken zonder de geest van het gebouw te verstoren. Er zijn twee mogelijke ingangen. De linkse deur was de ingang voor de arbeiders. Hier bevindt zich nu de balie waar je nog originele ontdekt, zoals mededelingen voor de bedienden aan de muur. Het rechtse deel van het gebouw was toegankelijk voor de hofleveranciers en klanten. Hier bevindt zich nu de foyer die verhuurd wordt voor bijvoorbeeld feesten en recepties. Achter de foyer haalden de architecten een deel van het dak weg, waardoor een charmante binnenkoer ontstond. De tegels hier zijn niet origineel, maar passen perfect bij het oorspronkelijk gebouw. Vanuit de binnenkoer zie je het auditorium waar het patroon in het raam een uitvergroting is van de steunliggers uit de fabriek. Het interieur van het auditorium bestaat volledig uit vilt waar door je zonder weergalmen kan genieten van je bezoek.

Eperon d’Or (Foto: Tim Van de Velde)

Op het tweede verdiep zie je een groot raam gericht naar het fabrieksgebouw. De architecten wilden hier de industrie van de stad in de spotlights zetten. Naast dit raam zie je een voorbeeld van de geperforeerde wand. Deze wanden verbergen het technische proces en laten toch nog ruimte om aan deze technieken te werken. Ook aan natuurlijk licht hebben de architecten gedacht. Hiervoor creëerden ze een patio.

Tenslotte de “schoendoos” op het dak. Deze extra ruimte dient als streekbezoekerscentrum. De rode kleur en het gouden gaas dat er voor werd geplaatst, herinnert aan de kleur van de baksteen. Hierdoor vormt de nieuwe toevoeging één geheel met de rest van het gebouw. Ook hier is er mogelijkheid om even tot rust te komen en te genieten van een uitzicht over de stad in het wel kleine maar aanwezige terrasje.

Auteur: Céline Wyffels

Werp een blik achter de schermen! Compagnie-O architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

  • Eperon d'Or (Foto: Tim Van de Velde)

  • Eperon d'Or (Foto: Tim Van de Velde)

Praktische info

Locatie

Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

Routebeschrijving

Van

13:30u

Tot

17:30u

Toegangsprijs

Betalend aan uitzonderlijk kortingstarief van 4 euro

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief