D/a: G-LAB

Brugge → Brugge

Sharing is caring
Architect: tc plus

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Maxine (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Wat is gastvrijheid? Mensen vriendelijk begroeten in de wijk of gewoonweg je eigen woning volledig publiek maken? Over deze vraag braken ook de ontwerpers van tc plus het hoofd. Hun doel is om mensen meer te verbinden in een steeds veranderende en diverse maatschappij. De privéwoonst van Tom en zijn gezin werd getransformeerd naar een woning waar iedereen welkom is. Het Genereuze Lab, of korter G-Lab is een plaats waar men kan leren omgaan met gastvrijheid. Het is een oefening om een alomtegenwoordige individualistische blik en de vervaging van private grenzen tegen te gaan.

G-LAB (Foto: Luc Roymans)

Weg met afzonderlijke ruimtes, laat iedereen op ontdekking gaan!  De privéwoning van de bewoners is tactisch ontworpen zodat gebruikers zich nergens voor hoeven in te houden. Met behulp van kleurcodes en verschillende materiaaltexturen kan je de ruimte eerbiedig, maar ook heel gemakkelijk gebruiken. Het zijn kleine en eenvoudige ingrepen, maar ze hebben een grotere impact omdat zij veel meer op de mens gericht zijn.

Voor de bewoners is het zowel een zoektocht als een avontuur. Openstaan voor diverse activiteiten van anderen transformeert niet alleen hun woning tot een collectief uitgangspunt, maar ook hun volledige mindset. Iedereen kan iets organiseren in de woning van Tom, zolang het de buurt maar samenbrengt. De kracht van het project ligt natuurlijk bij de ingesteldheid van het gezin. Deze mentaliteit is niet bij iedereen van ons Vlamingen terug te vinden. De bewoners hopen op deze manier een gunstige daad voor de buurt te verrichten, maar ook om soortgelijke projecten te stimuleren. Al is het maar de deur of je gordijnen openen om aan te tonen dat je graag mensen verwelkomt.

G-LAB (Foto: Luc Roymans)

Uiteraard wordt deze woning niet altijd als sociale plek benut. Het gezin heeft ook nood aan privacy en kan zich altijd terugtrekken indien nodig. Het evenwicht tussen de drukte van de straat en de natuur kunnen zij makkelijk aftasten door de gordijnen die rondom de woning zijn aangebracht te openen of te sluiten. De omgeving rondom de woning noemt Tom “de buitenkamer”, en kan door de gordijnen verschillende scenario’s aangaan. Open of gesloten, zo kiezen de bewoners om zich gastvrij te gedragen of niet.

Het G-LAB is een initiatief om mensen bewust te maken van hoe eenvoudig, maar doordacht collectieve ingrepen kunnen zijn. Het zou een drijfveer moeten zijn voor ieder onder ons, om zo sociale cohesie te bevorderen. We zijn rijk aan ruimte, maar die is niet altijd publiek: let’s share!

Auteur: Maxine Vanhoutte

Naar aanleiding van dit mooie, gastvrije gebaar is er ook een vzw opgestart: G-MOTION. Ontdek hier alles over de vzw.

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

  • G-LAB (Foto: Luc Roymans)

Praktische info

Locatie

Zilversparrenstraat 48
8310 Brugge

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief