D/a: Het Halfdiep
Dag van de architectuur (D/a) → Kontich
De niet zo Chinese Nachtegael
Architecten: BULK architecten
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Half-diep gezonken ligt de polyvalente zaal in de sportsite De Nachtegael te Kontich, ondertussen vier jaar in gebruik en getest. Het ontwerp ontstond vanuit de vraag naar ruimte voor (muzikale) activiteiten en verschafte op deze manier een antwoord op de hoge akoestische vereisten. Simultaan zag men de opportuniteit om twee opnamestudio’s te integreren voor afzonderlijk verhuur.
De functie van de zaal staat los van het aangrenzende publieke zwembad en de sportvelden. Toch vindt het gebouw aansluiting bij zijn omgeving. Van op gelijke hoogte met het aangrenzende gebouw en diens publieke zwembad volgt een graduele inzinking – tot halfdiep. Binnenin wordt geleefd en beleefd. Dansen op muziek of samenwerken tijdens activiteiten. De (sportieve) lichaamsbeweging wordt verder aangemoedigd door vormgeving en materiaalkeuzes.
Ondanks het uniforme uitzicht van de vloer kunnen de gebruikers de ruimte eenvoudig opsplitsen. Door het hoogteverschil van de geometrische koepelplafonds in beide ruimtes ontstaat een andere beleving. De cirkelpatronen in de schuine delen van het naakte beton geven de ruimte een feestelijk en toch huiselijk gevoel. Het dagelijks gebruik van de ruimte wordt gestimuleerd door de compactheid en een efficiënte organisatie. Zo is er bijvoorbeeld de opbergruimte onder het podium, afgesloten met ruw afgewerkte houtplaten. Matte en glanzende materialen, met nadruk op harde oppervlakten, wisselen elkaar af.
De ambachtelijkheid waarmee constructies werden vervaardigd, nodigen nog meer uit tot het gebruik van de ruimte. Zo werd het beton ter plaatse gegoten, en ook de deurkrukken op de buitendeuren trekken de aandacht. De zintuigen vinden nog meer diepgang bij de oplichtende toog in polyester die de blik vangt en vervolgens de handen laat uitreiken om het materiaal verder te bestuderen. Wat meteen opvalt zijn de voetmatten: bij het betreden van de zalen loop je eerst over kleine borsteltjes in een akoestische sas. Dit maakt voeten en benen wakker om te bewegen.
Dit alles resulteerde in een gebalanceerde spanning tussen brutaliteit en gevoeligheid. De vormgeving laat een beperkt budget vermoeden, zonder dat dit aan kwaliteit liet inboeten. Niettemin verlangen we, zoals bij een sportieve inspanning, wel eens naar een verzachtende handdoek.
Auteur: Selin Geerinckx
Werp een blik achter de schermen! BULK architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.