D/a: Het Halfdiep

Dag van de architectuur (D/a) → Kontich

De niet zo Chinese Nachtegael
Architecten: BULK architecten

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Half-diep gezonken ligt de polyvalente zaal in de sportsite De Nachtegael te Kontich, ondertussen vier jaar in gebruik en getest. Het ontwerp ontstond vanuit de vraag naar ruimte voor (muzikale) activiteiten en verschafte op deze manier een antwoord op de hoge akoestische vereisten. Simultaan zag men de opportuniteit om twee opnamestudio’s te integreren voor afzonderlijk verhuur.

Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

De functie van de zaal staat los van het aangrenzende publieke zwembad en de sportvelden. Toch vindt het gebouw aansluiting bij zijn omgeving. Van op gelijke hoogte met het aangrenzende gebouw en diens publieke zwembad volgt een graduele inzinking – tot halfdiep. Binnenin wordt geleefd en beleefd. Dansen op muziek of samenwerken tijdens activiteiten. De (sportieve) lichaamsbeweging wordt verder aangemoedigd door vormgeving en materiaalkeuzes.

Ondanks het uniforme uitzicht van de vloer kunnen de gebruikers de ruimte eenvoudig opsplitsen. Door het hoogteverschil van de geometrische koepelplafonds in beide ruimtes ontstaat een andere beleving. De cirkelpatronen in de schuine delen van het naakte beton geven de ruimte een feestelijk en toch huiselijk gevoel. Het dagelijks gebruik van de ruimte wordt gestimuleerd door de compactheid en een efficiënte organisatie. Zo is er bijvoorbeeld de opbergruimte onder het podium, afgesloten met ruw afgewerkte houtplaten. Matte en glanzende materialen, met nadruk op harde oppervlakten, wisselen elkaar af.

Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

De ambachtelijkheid waarmee constructies werden vervaardigd, nodigen nog meer uit tot het gebruik van de ruimte. Zo werd het beton ter plaatse gegoten, en ook de deurkrukken op de buitendeuren trekken de aandacht. De zintuigen vinden nog meer diepgang bij de oplichtende toog in polyester die de blik vangt en vervolgens de handen laat uitreiken om het materiaal verder te bestuderen. Wat meteen opvalt zijn de voetmatten: bij het betreden van de zalen loop je eerst over kleine borsteltjes in een akoestische sas. Dit maakt voeten en benen wakker om te bewegen.

Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

Dit alles resulteerde in een gebalanceerde spanning tussen brutaliteit en gevoeligheid. De vormgeving laat een beperkt budget vermoeden, zonder dat dit aan kwaliteit liet inboeten. Niettemin verlangen we, zoals bij een sportieve inspanning, wel eens naar een verzachtende handdoek.

Auteur: Selin Geerinckx

Werp een blik achter de schermen! BULK architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.

  • Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

  • Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

  • Het Halfdiep, BULK architecten (Foto: Sepp van Dun)

Praktische info

Locatie

Duffelsesteenweg 145
2550 Kontich

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Architecten zijn aanwezig en beantwoorden vragen

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief