House TP, Mechelen (Foto: Bart Gosselin)

D/a: HOUSE TP

Dag van de architectuur (D/a) → Mechelen

Architecten: dmvA architecten

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Maxine (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Wat vroeger ooit als een onbewoonbare woonst verklaard werd, is nu volledig her-opgewaardeerd en getransformeerd tot een aangename verblijfsplaats. Van een huis naar een thuis, letterlijk in de schaduw van de naastgelegen kerk. Dat de woning middenin het centrum van Mechelen is gelegen, maakte het voor de architecten van DmVa niet gemakkelijk.

Een tuin gericht naar de zon en groenten kweken in ‘t stad? Dat kan! Een gele, stalen structuur wekt onmiddellijk de aandacht wanneer je voorbij de witte poort wandelt naar de binnen-patio. Een kleine glazen stadstuin lijkt daardoor in de lucht te zweven. Zo kan de serre meer zonlicht opvangen, terwijl op het gelijkvloers een aangenaam schaduwplekje voor de binnentuin wordt gecreëerd.

Hoogtewerking en daglicht transformeren de oorspronkelijke gesloten en donkere woning volledig. De indeling van de ruimtes werd op zijn kop gezet, door het verloop van de woning te organiseren volgens de leefgewoontes van de bewoonster. Gebruiken en beleven doet ze op een omgekeerde manier. De zitkamer bevindt zich onderaan, terwijl je de keuken op de bovenste verdieping zal treffen. En wakker worden? Dat gebeurt voortreffelijk op de eerste verdieping met de kerk als ochtenddecor.

Het idee om aan “urban-farming” te doen middenin de stad zorgde niet alleen voor een verrassende inbreng. Slimme organisatie en functionele eisen omtrent het gebruik en daglicht weerspiegelen zich zowel in het interieur als het exterieur. Niet enkel de bewoonster kan hiervan profiteren, ook de straat straalt zo een nieuw imago uit.

Auteur: Maxine Vanhoutte

Werp een blik achter de schermen! dmvA architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info.

 

D/a - Inschrijvingen House TP

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Kromme Elleboogstraat 20
2800 Mechelen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

30min

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen telkens op het half uur (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief