D/a: Huis Perrekes

Dag van de architectuur (D/a) → Geel-Oosterlo

Architectuur voor het leven
Architecten: NU Architectuuratelier

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

‘Het is hier gezellig.’ denk ik bij mezelf. Wanneer ik de leefruimte van de voormalige doktersvilla binnenstap voel ik me meteen thuis. Een grote ronde rode tafel in het midden, in de kamer ernaast een eettafel die uitkijkt op een grote tuin; de spatels en pollepels hangen boven het aanrecht, de gezellige fauteuils in de zitkamer,…

Huis Perrekes, NU Architectuuratelier (Foto: Stijn Bollaert)

Directrice Carla heeft in NU Architectuuratelier haar partners in crime gevonden bij een levenslange zoektocht naar wat kwalitatief wonen en leven is voor mensen met dementie. In Huis Perrekes zijn er geen patiënten maar bewoners, die nog ten volle mogen leven. De architecten zorgen dat alle aspecten van het wonen heel duidelijk zijn afgelijnd: een zitkamer is een zitkamer en een keuken is duidelijk een keuken. Op die manier kunnen de bewoners zich veel langer zelfstandig oriënteren in de villa dan in een klassiek woonzorgcentrum. Huis Perrekes stimuleert de bewoners om zo lang mogelijk alles zelf te doen, ook als het wat trager gaat.

Huis Perrekes, NU Architectuuratelier (Foto: Stijn Bollaert)

Het is fantastisch om te zien hoe de architecten zich duidelijk hebben geamuseerd tijdens hun ontwerp. Wat ze hier gerealiseerd hebben overstijgt de opdracht. De villa werd niet zomaar gerenoveerd, verschillende meubels werden speciaal ontworpen. Zo staat in de tuin het ‘conflictenbankje’. Het is een cirkelvormige stalen constructie waar twee zitplanken op liggen die dichter naar elkaar toe kunnen schuiven. Het wiegbed is ook een succesverhaal. Huis Perrekes heeft al langer een eigen ontworpen bed maar NU Architectuuratelier ontwierp een wiegende variant. Het zorgt voor een intieme band tussen de persoon die slaapt en de persoon die wiegt. Een prachtig symbool.

Het is verfrissend dat het ontwerp, op vraag van directrice Carla, een duidelijk engagement aangaat ten aanzien van het dorp. Er is geen schrik om een bepaalde mate van vrijheid toe te laten. Zo wordt de grote tuin achter de villa opengesteld voor het publiek. In die tuin staat een prachtig tuinpaviljoen met een vleugelpiano. De ramen kunnen volledig openschuiven zodat het paviljoen ineens een podium wordt. Er zijn al verschillende concertjes geweest op zonnige zomerdagen. Wat me ook opvalt zijn al die kunstwerkjes en interieurelementen van textiel overal in de villa. Carla vertelt me dat Huis Perrekes veel culturele activiteiten inplant met villabewoners, kunstenaars en buurtbewoners. De resultaten geven de bakstenen muren een aaibaar karakter.

Huis Perrekes is een thuis, waar ik zelf de laatste dagen van mijn leven blij zou doorbrengen. De architectuur staat in het teken van het leven en verbindt mensen op meerdere niveaus.

Ontdek het volle programma dat Huis Perrekes biedt op Dag van de architectuur:

RONDLEIDING door Halewijn Lievens en Ester Goris

om 10u, 12u, 14u en 16u

PROGRAMMA

10u start
11u installatie en performance Aya Suzuki
13u lezing Wim Cuyvers
15u installatie en performance Aya Suzuki
17u optreden De Betties met Violoncello Orchestra* 20€
18u buffet* 20€
20u einde

DOORLOPEND:
Aankondiging OPEN VILLA zomer 2020
Expo Textiel Hilde Windels
Expo Collectief Textielwerk Rode draad en Annelies van Bellingen
Film Wiegbed Ingel Vaikla
Wiegbed en portfolio Nu Architectuuratelier
Composities Stefaan Quix en Guy Vandromme
Bar met drank en taart

Auteur: Lisbeth Decloedt

  • Huis Perrekes, NU Architectuuratelier (Foto: Stijn Bollaert)

  • Huis Perrekes, NU Architectuuratelier (Foto: Stijn Bollaert)

Praktische info

Locatie

Oosterloseweg 92
2440 Geel-Oosterlo

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

20:00u

Toegangsprijs

Bekijk het volledige programma hiernaast. Meer praktische informatie volgt nog.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief