D/a: Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) – Sporthal

Dag van de architectuur (D/a) → Antwerpen

Intelligente ingreep in een sociale woonwijk
Architecten: Studio Thys Vermeulen

Ontdek tijdens de Dag van de architectuur 2019 de sporthal van deze b(l)oeiende sociale woonwijk op eigen tempo.

Europark (Antwerpen Linkeroever) is een sociale woonwijk met achttien sociale hoogbouwblokken. De woontorens werden tussen 1967 en 1979 gebouwd om de woningnood op te vangen. De wijk weerspiegelt de tijdsgeest, met vrijstaande hoogbouwblokken in een parkomgeving. De vele jaren van intensief gebruik en een hardnekkig imagoprobleem maakten een grondige renovatie onvermijdelijk.

Vandaag brengt het Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) brengt verschillende culturen en generaties samen. Het project ontving in 2014 de Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap. IGLO heeft als doelstelling de sociale samenhang en ontmoeting tussen de verschillende culturen en generaties te bevorderen. Daarom worden zowel de ruimtes als de activiteiten gedeeld. Wonen, zorg, cultuur en maatschappelijke ontplooiing, onderwijs en opvang worden in verbinding gebracht op deze site.

Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) Sporthal, Studio Thys Vermeulen (Foto: Bart Gosselin)

In 2005 werd via een Open Oproep het bureau Technum aangesteld om een masterplan voor de wijk op te maken. Het plan introduceert lage en middelhoge gebouwen tussen de slanke hoogbouw van de woontorens. Verdichting en vermenging van functies zorgen voor nieuwe programma’s en diensten in de wijk. Die worden met elkaar verbonden door een nieuwe straat, dwars doorheen Europark. Zo ontstaat een publieke ruimte die de sociale woonwijk opent naar de omgeving en het stadsdeel een nieuwe centraliteit geeft. De stad Antwerpen investeerde in het openbaar domein, een kinderdagverblijf en een gemengd gebouw met jeugdcentrum en buurtsporthal. Het Zorgbedrijf bouwde serviceflats in drie nieuwe volumes, een woonzorgcentrum en een dienstencentrum.

Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) Sporthal, Studio Thys Vermeulen (Foto: Bart Gosselin)

De buurtsporthal en het jeugdcentrum bevinden zich in een gezamenlijk volume dat als een paviljoen naast het Stedelijk Lyceum is ingeplant. De ruimte tussen het nieuwe volume en de school wordt ingericht als polyvalente buitenruimte. Aan de kopse gevels hebben de functies elk een eigen inkompartij. Grote raampartijen en dakoversteken van deze passiefbouw met groendak intensifiëren de interactie met de omgeving.

Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO), Studio Thys Vermeulen, De Smet Vermeulen architecten, architecten de vylder vinck taillieu (Foto: Filip Dujardin)

Door het ingraven van sporthal en kleedruimtes verlaagt de daklijn, waardoor de straatgevel een begrijpbare schaal krijgt. De kleedkamers aan de achterzijde schuiven onder het maaiveld in. Hierdoor ontstaat er een spannende ruimte voor nieuwe buitensportvelden. Sport en jeugd hebben nood aan binnenruimtes die tegen een stootje kunnen. De muren zijn er ruw, de ramen met stoere houten kaders omkast. Net zoals aan de buitenzijde steelt het dak hier de show. Hoge houten balken filteren het buitenlicht en zorgen voor de een ideale omgeving voor sportbeoefening.

  • Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) Sporthal, Studio Thys Vermeulen (Foto: Bart Gosselin)

Praktische info

Locatie

Louis Paul Boonstraat 43
2050 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief