D/a: Kantoren en Loods Agentschap Natuur & Bos
Dag van de architectuur (D/a) → Hechtel-Eksel
Groene architectuur voor het Agentschap Natuur & Bos
Architecten: Atelier VÍK
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Bij aankomst valt me de grilligheid van het bouwvolume onmiddellijk op door zijn donkere buitenafwerking, zonder dat het zich opdringt aan de straat en de woonwijk. De houten gevelbeplanking accentueert de prachtige eik die vlak voor de omvangrijke glasraam staat van de grote bureauruimte op het eerste niveau. De boom zorgt niet alleen voor de nodige schaduw in het kantoor tijdens warme dagen maar dient ook als wijzer voor veranderende seizoenen doorheen het jaar. Ik stel me voor dat het voor de architect een enorme uitdaging was om een begrensde, afgesloten ruimte te ontwerpen voor mensen die net graag in de open omgeving vertoeven en zich afstemmen op het natuurlijke leven. Hoe beantwoord je als ontwerper dergelijk vraagstuk?
Een essentiële vraag van de bouwheer was een duurzame bouw, waar binnenin de nodige klimaatvereisten gerespecteerd worden. De standaardnormen werden aangevuld met de mogelijkheid tot verbranding van verloren hout uit de beheerde bossen (gelabeld met COC) in een houtverbrandingsinstallatie voor bijkomende warmtebehoefte. Voor de bewaring en de voorbereiding van het verzamelde hout werd de nodige ruimte voorzien in de loods en daarbuiten. Wat een ongelofelijk aangename geur met zich meebrengt.
Daarnaast bevindt het perceel zich op de zone tussen een woonwijk en een KMO-zone. Atelier VÍK voorzag een volume uit twee delen, verbonden met een transparante sas als kantine. Zo bood het de mogelijkheid om de hoogte van beide volumes afzonderlijk aan te passen en zorgden ze ervoor dat het voldoende aansluit bij de omgeving. Al verloopt de circulatie tussen de loods en de natte cellen niet altijd even praktisch, binnen is het op de meeste plaatsen heerlijk stil door een goede geluidsisolatie. Niet evident met een aangrenzende loods waar (machinale) activiteiten plaatsvinden.
De interieurafwerking is sober met een eenvoud aan praktische opbergsystemen. Een kantoorgevoel blijft achterwege en schuift enige huiselijkheid naar voor. Een ‘huis’ waarvoor de bewoners uit de buurt het gebouw soms ook aanzien. Vanuit de kantoren en de kantine zijn de zichten dan weer weids en gericht op de natuurlijke omgeving. Het grote bureau op de eerste verdieping biedt een zicht op de wijk. De seizoenswisselingen in het brede, natuurlijke landschap zijn steeds waarneembaar. De reflecties door de asymmetrische glaspartijen in de traphal breken het perspectief nog verder open en trekken het landschap tot in het gebouw tijdens de circulatie.
Maar het meest verrassende is wel de invulling van het groen rondom de gebouwen, een eigen initiatief van het agentschap. Te midden van het binnenhof, waar de medewerkers bewust een wilde tuin laten groeien, staat een picknicktafel waaraan ze verzamelen zodra het kan. Vooraan het gebouw kruipt het wilde groen ongeveer tot aan de inkomdeur, toch tot zover de zon kan reiken. Deze twee groene buitenzones sluiten perfect aan bij de groene gietvloer (inclusief de traptreden) en maken van binnen en buiten een organisch geheel. Dit toont aan dat, naast de ingrepen van de ontwerper, er ook ruimte is voor keuzes door de gebouwbeheerder om de visie van het agentschap meer naar buiten te kunnen dragen.
Auteur: Selin Geerinckx