D/a: Kapel van de ontluiking – geannuleerd

Dag van de architectuur (D/a) → Groot-Bijgaarden

Architecten: tc plus

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Maxine (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Net voorbij het station van Dilbeek, en middenin een historische site ligt een oude kapel. De ruimte is volledig getransformeerd tot een onbestemde ruimte. Er is niets, geen oriëntatie, geen opvallende godsdienstige overtuiging, enkel plaats voor vernieuwing en ontdekking naar je innerlijke zelf. De Kapel van ontluiking onthult net niet te veel van het project, maar ontleent zijn titel mooi aan het totaalplaatje.

Schoenen uit, voeten bloot en plots wordt iedereen gelijk. De rode verlichting in de tussenzone leidt ons een naar een plek waarnaar pater Herman ons heel nieuwsgierig maakte. Na het opbergen van onze schoenen betreden we een lege ruimte. Wat valt er te ontdekken?

Het zand op de vloer kriebelt onmiddellijk tussen onze tenen. Voor ons zien we een kale ruimte met houten zitmeubels die willekeurig in de ruimte staan. Er is geen organisatie, noch oriëntatie. Het meubilair manifesteert zich eerder als een installatie die interactie toelaat. We nemen even plaats en worden stil. We beseffen dat de knalrode ruimte waar onze schoenen nog liggen, slechts een tussenstap is naar een andere wereld.

Geen ramen, geen connectie met de buitenwereld. De witte panelen lijken de enige referentie te zijn naar “iets”. De panelen zijn voorzien van een rode omranding. Het rode accent maakt ons nieuwsgierig. Wordt er iets verborgen in deze ruimte? Langzaam worden de panelen één voor één geopend. We gaan op ontdekking. Het zand vertraagt het wandelen, en prikkelt ons bewustzijn heel voorzichtig. Telkens opnieuw, staan we weer voor een nieuwe verrassing die ons terug brengt naar een traditionele gedaante. De ontluiking wordt zo stap voor stap vertaald, in een spirituele zoektocht. De akoestiek, het kleurgebruik, het warme licht en het belevingsproces zijn wat de ruimte tot zichzelf maakt.

Creatief zou een goede benaming zijn voor wat men hier gedaan heeft. Maar het is eerder een beleving van het sublieme. In een steeds veranderende maatschappij zoals vandaag, is het noodzakelijk om een vernieuwingsbeweging te creëren rond godsdienst. Het ontwerpteam tc plus slaagde hier heel subtiel in door die beweging te vertalen in een spirituele ontdekkingstocht. De vernieuwde, of beter gezegd opgeknapte oude kapel is een exacte reflectie van hoe we herbestemming zouden definiëren. Kennis maken met de leer van de kerk gebeurt op een hedendaagse wijze, in het verlengde van zijn traditie, en met eerbied voor historische elementen.

Auteur: Maxine Vanhoutte

 

  • Kapel van de ontluiking, tc plus (Foto: Luc Roymans)

Praktische info

Locatie

Hendrik Placestraat 47
1702 Groot-Bijgaarden

Routebeschrijving

Van

10:30u

Tot

17:00u

Duur

1u30

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief