D/a: Studio Koen van den Broek
Dag van de architectuur (D/a) → Merksem
Architecten: HAVANA architectuur
Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Achter een anonieme en alledaagse façade aan een drukke baan bevindt zich de studio van kunstenaar Koen van den Broek. Wat vroeger een garage voor autoherstelling was, doet nu dienst als studio. Niets doet vermoeden dat achteraan een kunstenaar aan het werk is. Hier abstraheert van den Broek intuïtief de gebouwde wereld met verf op canvas.
Voor Opera-Ballet van Vlaanderen, onder het seizoensthema Borderline (2016-2017), voorzag Koen van den Broek een reeks schilderijen. En zoals in dans en muziek het begrip ‘ritme’ een essentieel onderdeel is, wordt ‘ritme’ hier in deze studio meerdere malen ingezet op vlak van organisatie, materiaal en kleur. Elke fase binnen het creatieproces van de kunstenaar heeft een eigen ruimte waarbij elk materiaal zijn vaste plek kent. Deze structuur verleent hem de vrijheid op te gaan in zijn vele gedachten. Het Gentse bureau Havana architectuur vergezelde hem op die reis.
Voor we de centrale dienstruimte betreden, passeren we twee sassen die afgesloten zijn met een elektronische poort. Hierachter bevindt zich de oorspronkelijke ruimte van de garage, ontmanteld van schrijnwerk en bewerkt tot witte wanden. De toegevoegde cabinedeuren en plafondstructuur worden benadrukt door het houtmateriaal in een wisselend ritme. Objecten gaan mee op in het zesvlak van de ruimte, ze worden betrokken door hun materiaal, ritme en constructie. Zo wordt een natuurlijk landschap gecreëerd dat naadloos overvloeit tot de verschillende sferen. Deuren worden ingezet om het landschap te sluiten voor een individueel moment, weg van het collectief gebeuren.
Elke aansluitende cabine vervult een andere functie waarbij de nodige sfeer wordt bepaald door het materiaalgebruik. Het gebruik van de binaire kleurtegenstelling wit-zwart vormt de leidraad: de ene toepassing is cru, de ander zinnenprikkelend. Zwart voor de nacht, wit voor de dag. Het dambordmotief in de badkamer laat ontwaken. Wit geeft de mogelijkheid schaduw te volgen, het herinnert ons aan de tijd. Het vuur in de houtkachels verwarmt ons tot gezelligheid.
Ondanks de doordachte structuur binnen blijft de natuur van buiten subtiel aanwezig. Beide patio’s herinneren ons aan de natuurlijke kleuren van de seizoenen. Het brengt leven en wakkert ons mens-zijn aan. De bomen herinneren ons aan de organische ruimte. Het gaat dus ook over de flexibiliteit, de buigzaamheid van ruimte. Het ontwerp laat verandering toe naar gelang de gemoedstoestand. Zo groeit de ruimte organisch mee met de jaren.
Auteur: Selin Geerinckx