D/a: Lemen uitkijktoren Negenoord

Dag van de architectuur (D/a) → Dilsen-Stokkem

Het landschap meten in het Limburgse Maasland
Architecten: De Gouden Liniaal Architecten

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Amélie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In het voormalig grindwinningsgebied in het Limburgse Maasland leverden De Gouden Liniaal Architecten in 2016 een bijzondere uitkijktoren op. Deze ingreep maakt deel uit van de herinrichting van het Rivierpark Maasvallei, een 2.500 hectare groot grensoverschrijdend landschapspark rond de Maas en haar winterbed. Het Herstructureringscomité ontwikkelde een duidelijke visie voor het volledige gebied. Ze besteedden aandacht aan ‘spontane natuurontwikkeling en natuureducatie’ en het recreatief gebruik ervan.

Lemen uitkijktoren Negenoord, De Gouden Liniaal Architecten (Foto: Filip Dujardin)

De twaalf meter hoge uitkijktoren staat als een robuust object in het open landschap. De klassieke architecturale driegeleding plint – body – kop komt ook in dit gebouw tot uiting. Een verhoogde terp functioneert als voetstuk voor de toren en versterkt de verticale beweging ervan. De body, of het lichaam van het gebouw bestaat uit stampleem. De reling op het dak van de toren doet mede dienst als kopstuk. Het afgeknotte driehoekige plan van het gebouw bezorgt het geheel een zachte, maar robuuste vorm.

Lemen uitkijktoren Negenoord, De Gouden Liniaal Architecten (Foto: Filip Dujardin)

De route naar het kijkplatform doorheen de toren bestaat uit zeven trapvleugels. De rijke textuur van de stampleem en van het gestraalde beton weerspiegelen de ongekunstelde natuurgrillen van Rivierpark. Vanop de bovenste trapbordessen onthullen openingen op de afgeknotte hoeken telkens nieuwe perspectieven op het uitgestrekte landschap.

Lemen uitkijktoren Negenoord, De Gouden Liniaal Architecten (Foto: Filip Dujardin)

De toren is opgebouwd uit de materialen die de plek zelf aanbiedt. In de betonnen kern zit maasgrind. De tachtig centimeter dikke buitenmuren bestaan uit aarde, leem en grind, die uit de Maasvallei ontgonnen zijn. De stampleem maakt van de toren een massief geheel, maar zal geleidelijk aan eroderen. Het maasgrind aan de oppervlakte van de buitenmuren wordt beetje bij beetje zichtbaar. Bij het gestraalde beton van de centrale kern is dat nu al het geval.

Auteur: Amélie Van Isacker

  • Lemen uitkijktoren Negenoord, De Gouden Liniaal Architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Lemen uitkijktoren Negenoord, De Gouden Liniaal Architecten (Foto: Filip Dujardin)

Praktische info

Locatie

Maaspark De Wissen - Natuurgebied Negenoord
3650 Dilsen-Stokkem

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief