D/a: Lemen uitkijktoren Negenoord
Dag van de architectuur (D/a) → Dilsen-Stokkem
Het landschap meten in het Limburgse Maasland
Architecten: De Gouden Liniaal Architecten
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Amélie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
In het voormalig grindwinningsgebied in het Limburgse Maasland leverden De Gouden Liniaal Architecten in 2016 een bijzondere uitkijktoren op. Deze ingreep maakt deel uit van de herinrichting van het Rivierpark Maasvallei, een 2.500 hectare groot grensoverschrijdend landschapspark rond de Maas en haar winterbed. Het Herstructureringscomité ontwikkelde een duidelijke visie voor het volledige gebied. Ze besteedden aandacht aan ‘spontane natuurontwikkeling en natuureducatie’ en het recreatief gebruik ervan.
De twaalf meter hoge uitkijktoren staat als een robuust object in het open landschap. De klassieke architecturale driegeleding plint – body – kop komt ook in dit gebouw tot uiting. Een verhoogde terp functioneert als voetstuk voor de toren en versterkt de verticale beweging ervan. De body, of het lichaam van het gebouw bestaat uit stampleem. De reling op het dak van de toren doet mede dienst als kopstuk. Het afgeknotte driehoekige plan van het gebouw bezorgt het geheel een zachte, maar robuuste vorm.
De route naar het kijkplatform doorheen de toren bestaat uit zeven trapvleugels. De rijke textuur van de stampleem en van het gestraalde beton weerspiegelen de ongekunstelde natuurgrillen van Rivierpark. Vanop de bovenste trapbordessen onthullen openingen op de afgeknotte hoeken telkens nieuwe perspectieven op het uitgestrekte landschap.
De toren is opgebouwd uit de materialen die de plek zelf aanbiedt. In de betonnen kern zit maasgrind. De tachtig centimeter dikke buitenmuren bestaan uit aarde, leem en grind, die uit de Maasvallei ontgonnen zijn. De stampleem maakt van de toren een massief geheel, maar zal geleidelijk aan eroderen. Het maasgrind aan de oppervlakte van de buitenmuren wordt beetje bij beetje zichtbaar. Bij het gestraalde beton van de centrale kern is dat nu al het geval.
Auteur: Amélie Van Isacker