D/a: MAD

Dag van de architectuur (D/a) → Brussel

Wit, wit en wit
Architecten: V+, Rotor i.s.m. Bureau Bouwtechniek

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur of ontdek dit project tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht. Sofie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Welkom in het nieuwe gebouw van MAD, een expertise- en promotieplatform voor mode en design. Oorspronkelijk waren dit drie verschillende gebouwen die een winkelcomplex vormden tussen de Graanmarkt en de Papenstraat in Brussel. In 2011 wonnen V+ en Rotor de ontwerpwedstrijd om het complex om te bouwen tot designcentrum. Zoals het Rotor kenmerkt, staat hergebruik en behoud centraal. Ze besloten de gebouwen te behouden en te herinrichten.

MAD, V+, Rotor (Foto: Maxime Delvaux)

MAD vandaag bevat nog steeds heel wat verschillende bouwstijlen, een mix tussen oud en nieuw. Dit past in het plaatje van diverse kunstvormen die hier hun plaats vinden. Zo vindt iedereen zijn plekje. Elke verdieping in de trappenhal heeft een eigen tegelpatroon wat dan weer een knipoog is naar de Brusselse metro. De architecten kozen voor allerlei witte afwerkingsmaterialen om de drie gebouwen tot een geheel te laten versmelten. Een grote dansende trap op het stralende witte dakterras steelt de show.

MAD, V+, Rotor (Foto: Maxime Delvaux)

De architecten wilden de pleinen aan beide kanten van MAD met elkaar verbinden door het gebouw open en licht te maken naar het publiek toe. De jaren zestig gevel van het gebouw aan de Nieuwe Graanmarkt werd volledig behouden. Voor de puntdaken aan de Papenstraat hadden de architecten een nieuw terras in gedachten. De nieuwe looks van de gevels maken het toegankelijk er om activiteiten dwars doorheen het gebouw te laten plaatsvinden. Als toevallige passant ben je misschien niet direct geneigd om een shortcut te nemen door het gebouw maar ga toch eens kijken! Er valt altijd wel iets te beleven.

Auteur: Sofie Lamote

  • MAD, V+, Rotor (Foto: Maxime Delvaux)

  • MAD, V+, Rotor (Foto: Maxime Delvaux)

Praktische info

Locatie

Nieuwe Graanmarkt 10
1000 Brussel

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
MAD WALKs om 11u30, 13u, 14u30 (inschrijving verplicht en betalend)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief