D/a: Marie Moskou

Dag van de architectuur (D/a) → Sint-Gillis

Architecten: Vzw Toestand

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Op 22 september  schittert het plein nog meer dan anders dankzij het Ramène ta culotte Fest. – strijd & résistance Festival. Lauren (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In het hartje van Sint-Gillis ligt het Marie-Jansonplein, ook wel ‘carré Moskou’ genoemd. Dit plein wordt volgens de plannen in 2020 heraangelegd. In de tussentijd voorziet Vzw Toestand een tijdelijke installatie op het plein dat de publieke ruimte herwaardeert. Het daagt de bewoners uit een toekomstvisie te creëren over de ruimte en mee te reflecteren over de invulling ervan.

Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

De bewoners mogen eigen activiteiten organiseren op het plein, zoals foodtrucks, een publieke radio, een klerenverkoop of een gemeenschappelijke composthoop. Er is altijd wel iets te doen en dat brengt de bewoners ook dichter bij elkaar. Het is dus niet alleen een collectieve denkpiste, maar ook een ontmoetingsplaats voor de stad. De organisatie hoopt dat sommige initiatieven ook behouden kunnen blijven.

Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

De gezellige sfeer en de interessante installaties maken deze plek voor iedereen een bezoek waard. Het toont de innovatieve en artistieke kant van Brussel en ieder bezoek is altijd een andere beleving.

Auteur: Lauren Overlaet

Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

Ramène ta culotte Fest. – strijd & résistance Festival

Over vrouwen in de publieke ruimte en hun fysieke integriteit. Toestand creëert niet alleen plekken waar iedereen welkom is, maar ook ruimte om van gedachten te wisselen, te luisteren en elkaar te verrijken. Zo ontstond het idee om binnen hun projecten na te denken rond ‘vrouw zijn’ en alles wat daarmee gepaard gaat. Ze brengen niet alleen mensen rond de tafel, maar trekken het debat open tijdens een multidisciplinair festival. Op deze manier kunnen er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen.

Programma:

▪ 12:00 – 14:00 La Cantine de Balthazar
▪ 13:00 – 14:00 Concert Moses
▪ 14:00 – 16:00 Performance participative: Tous.tes à la plage avec Zoë
▪ 12:00 – 18:00 Atelier/workshop par arts&public
▪ 14:00 – 18:00 Les Femmes à vélo
▪ 14:00 – 18:00 Donnerie de vêtements des casseuses de crise
▪ 16:00 – 18:00 Concert
▪ 17:00 – 17:30 Maze spectacle

Om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken, werken ze niet met vaste prijzen maar vragen ze ter ondersteuning van de betrokken collectieven en artiesten om een vrije bijdrage.

  • Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

  • Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

  • Marie Moskou, Vzw Toestand (Foto: Marie Moskou)

Praktische info

Locatie

Rue Moscou
1060 Sint-Gillis

Routebeschrijving

Van

12:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Vrije bijdrage
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief