D/a: Mosterdfabriek Camp’s
Dag van de architectuur (D/a) → Oudenaarde
Een abdij voor mosterdzaadjes
Architecten: Dhooge & Meganck Architecture
Maxine (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
In de bocht van het bedrijventerrein te Oudenaarde ligt een kleine, charmante mosterd- en azijnfabriek. Op het eerste gezicht lijkt dit bijna niet thuis te horen tussen de grote productiebedrijven en opslagplaatsen. De eenvoud van het gebouw doet ons even ontsnappen aan de industriële drukte. Betonnen panelen omhullen de productie van fabrikant Camp’s. Hoe kwamen de architecten tot zo’n monumentale en krachtige uitstraling voor een simpel product?
De gevel is de statische versie van het productieproces geworden. De voorgevel is van geen enkele opening voorzien. Een slimme oplossing voor het bewaren van voedingswaren tegen daglicht. De achtergevel daarentegen bestaat uit glas. Daardoor werkt iedereen in daglicht, geen vanzelfsprekendheid in een fabriek. Binnenin scheidt een centrale betonnen trap de bezoekers van de werkplekken. Het verlengde van dit centrale circulatiepunt torent uit boven het gebouw, met een uniek zicht op de Scheldevallei. Twee silo’s vol mosterdzaden schuilen hier achter het sculpturale uitzichtvraagstuk van de voorgevel. Aan de voet van het gebouw ligt een cirkelvormig platform. Bijna een sokkel die de eenvoud van de architectuur nog meer tot zijn recht doet komen. Via de draaibeweging kunnen leveranciers makkelijk op en af circuleren. Verse producten worden aan de linkerkant geleverd en via de rechterkant verder verdeeld.
Een verticale organisatie zorgde niet alleen voor efficiëntie, maar ook voor een uniek bouwwerk te midden van een doorsnee industriegebied. Een grensverleggend en klassiek abdijprincipe in een nieuwe, maar tijdloze vorm. Met de nodige monumentaliteit, maar niet in lijn met klassieke nijverheid. De architecten creëerden een aangename werkplek, waar met een klein team gestreefd wordt naar een gemeenschappelijk einddoel. De mosterdfabrikant der mosterdfabrikanten, Camp’s.
Auteur: Maxine Vanhoutte