D/a: Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Compromisloos samenwerken
Architecten: Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Medewerkers van Mouton staan je te woord en bieden je een unieke blik achter de schermen. Ga ter plaatse de uitdaging aan om je eigen toren te bouwen en ontdek zelf wat het beroep van een ingenieur inhoudt. Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Mouton bestaat uit ingenieurs die hun passie voor architectuur in hun berekeningen kwijt kunnen. Ze zoeken samen met de architect, aannemer, bouwheer en andere betrokkenen naar gepaste antwoorden om te komen tot een samenhangend geheel. Deze visie op het ingenieursberoep komt mooi tot uiting in het ontwerp van hun nieuwe werkplek.

Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

Wanneer ik het gebouw verken kan ik het gevoel niet onderdrukken dat ‘alles juist zit’. De layout van het gebouw is logisch en creëert ruimtes waar het aangenaam vertoeven is. Samen met Studiebureau Mouton werkte architecte Hilde Huyghe een architectuurconcept uit dat de aanwezige loodsen zoveel mogelijk benut. Waar vroeger t-shirts werden bedrukt en trofeeën verzilverd, bevindt zich vandaag een landschapskantoor met archief, vergaderruimtes en een eetruimte rondom een centrale patio.

De nieuwe architectuur resoneert mooi met de oude bakstenen muren en het industriële karakter van de plek. De gang naast de vergaderruimtes krijgt de allures van een galerij door de flankerende smalle buitenruimte. Op die manier primeert de ruimtelijk kwalitatieve oplossing altijd over een goedkope oplossing, zoals gewoon tegen de bakstenen muur bouwen.

Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

In de vergaderruimtes zelf spelen enorme wandtapijten de hoofdrol. Guy Mouton vroeg aan Els Huyghelen, docent textielontwerp KASK, en haar studenten of ze geen onderzoek konden voeren naar de akoestische impact van textiel. De studenten ontwierpen speciaal voor Studiebureau Mouton enkele wandtapijten. Op die manier worden kosten op een inventieve manier bespaard en moeten ze geen dure akoestische plafonds in de vergaderruimtes plaatsen.

 

Wat me ook opvalt is dat ik niet meteen zie hoe het dak wordt ondersteund, de gevel bestaat namelijk volledig uit ramen. Hilde vertelt dat de houten raamkaders ook dienst doen als kolommen die het dak dragen. De enorme stalen dakgoten in de oude loods worden zelfs ingezet als balken. Structurele concepten worden deel van de architectuur.  En die architectuur wordt tot in detail uitgewerkt tijdens denksessies met de aannemer. Concepten en ideeën voor structuur, architectuur en uitvoering worden samen ontwikkeld als één samenhangend geheel.

Op die manier kan je het gebouw lezen als een pleidooi voor een integraal bouwproces, waarin experts vanuit hun vakgebied waken over de kwaliteit van het geheel. Het is maar door deze nauwe samenwerking tussen ingenieurs, een architecte, de aannemer en studenten textielontwerp dat een zuivere en compromisloze architectuur mogelijk was!

Auteur: Lisbeth Decloedt

Wees ingenieus en bouw een wijze toren!
Kruip in de schoenen van een ingenieur en bouw je eigen toren! Word geconfronteerd met de basisprincipes van stabiliteit, wees ingenieus en tracht een mooie stabiele toren te bouwen! Met materiaal dat je ter beschikking krijgt, ga je aan de slag. Je tracht een zo hoog mogelijke toren te bouwen die bovendien ook mooi oogt!

  • Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

  • Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

  • Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

Praktische info

Locatie

Voskenslaan 171
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Bouw je eigen toren tussen 11u en 16u!

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief