D/a: Mundo-a

Dag van de architectuur (D/a) → Borgerhout

Architecten: B-architecten

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via info@mundo-a.org. Plaatsen zijn beperkt! Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Ademruimte
De jarenlange gapende leegte  de Turnhoutsebaan in Antwerpen kreeg het voorbije jaar een nieuwe invulling. Het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a, een project van Ethical Property, biedt onderdak aan bedrijven en organisaties die werken rond milieu, duurzaamheid en andere maatschappelijke thema’s.

Het gebouw werd opgevat als een brug, het gelijkvloers blijft onbebouwd. Hierdoor wordt er ademruimte gecreëerd in de Turnhoutsebaan, een drukke, volgebouwde en geplaveide invalsweg naar het centrum van de stad en binnen de Ring. Er wordt plaats gemaakt voor een groenzone en een plek voor interactie tussen de gebruikers van het gebouw, toevallige passanten en buurtbewoners.

Mundo-a, B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

Het concept van ruimte scheppen in de straat sluit aan bij de voornaamste voorwaarden waarmee de ontwerpers aan de slag moesten: de nooduitgang van de metro vrijwaren en toegang laten naar het achterliggende Ecohuis en Ecocafé. De overdekte zone op het gelijkvloers nodigt bezoekers uit om een kijkje te nemen op de site. In een compact volume tegen de zijgevel situeert zich de verticale circulatie, die leidt naar de privékantoren, de polyvalente ruimtes en het dakterras.

Het uitgangspunt voor de nieuwbouw was het consequente gebruik van ethisch verantwoorde en ecologische ­materialen op alle schaalniveaus. Dit werd bereikt door materialen met het internationale natureplus-label (dat aanduidt of materialen voldoen aan duurzaamheideisen) en verder zo veel mogelijk lokale materialen en herbruikmaterialen, zoals de glazen binnenwanden en sanitaire toestellen. De dragende structuur is een imposante houten vakwerkbrug van de ene wachtgevel (blinde muur van een huis die klaarstaat om er een huis tegenaan te bouwen) naar de andere. Deze structuur is leesbaar vanop de straat.

Mundo-a, B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

Ondanks het opvallende gevelmateriaal, de radicaal toegepaste bandramen en de open sokkel zoekt het project toch aansluiting bij de architectonische taal en korrelgrootte van zijn directe buren. Op een bepaalde manier is de gevel een knipoog naar de appartementsgebouwen die in de jaren ’60 en ’70 de kokette herenhuizen in de Turnhoutsebaan vervingen.

Auteur: Kate Kerkhofs

Werp een blik achter de schermen! B-architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

  • Mundo-a, B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

  • Mouton – Werkplek voor structureel ontwerp, Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten (Foto: Tom Desplenter)

Praktische info

Locatie

Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om het half uur (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief