Parkbosbruggen, Bureau Greisch (Foto: Bureau Greisch)

D/a: Parkbosbruggen

Dag van de architectuur (D/a) → Zwijnaarde

Architecten: Bureau Greisch

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Ama (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

De Parkbosbruggen in Zwijnaarde, of de op één na langste fietsbruggen van Vlaanderen, werden in mei 2018 ingehuldigd. Deze bruggen lopen over de R4, de Ringvaart en de E40. Zo kan iedere wandelaar, fietser, loper en natuurliefhebber veilig oversteken naar de buurgemeenten. Deze verbinding bevordert de duurzame mogelijkheden voor school-en werkpendelaars terwijl ze genieten van een prachtig uitzicht over het Parkbos, een van de vier groenpolen rond Gent.

Het ontwerp van de ongeveer 5 km lange spoorwegfietsroute werd gegund aan het architectuur- en ingenieursbureau Greisch uit Luik, na een Open Oproep-procedure van de Vlaams Bouwmeester. Greisch won de wedstrijd met hun knappe conceptontwerp, dat een uitnodigende, open brugstructuur toont, met de kernwoorden soberheid, slankheid en elegantie. Deze kernwoorden hebben ze in hun ontwerp eer aangedaan door ervoor te zorgen dat de brug, met zijn V-vormige brugpijlers, niet te veel aandacht opeist maar mooi opgaat in zijn groene omgeving. De bruggen sluiten door hun elegantie en soberheid zowel aan bij het drukke gedeelte aan de E40 als bij het rustiger gedeelte aan de vaart. De combinatie van de betonnen prefab elementen en de staalstructuur met de natuur werkt opmerkelijk goed. Hierdoor knipoogt ze bovendien naar de scheepvaartfunctie van de Ringvaart die ze overbrugt. Dit wordt ’s nachts extra benadrukt door het visueel baken dat de brug vormt dankzij z’n subtiele lijnverlichting.

Auteur: Ama Verdonckt

Parkbosbruggen, Bureau Greisch (Foto: Bureau Greisch)
Parkbosbruggen, Bureau Greisch (Foto: Bureau Greisch)
Praktische info

Locatie

André Denysbrug
9052 Zwijnaarde

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief