D/a: Pension Van Schoonhoven

Dag van de architectuur (D/a) → Antwerpen

Meer dan een dak boven je hoofd
Architecten: BULK architecten

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Pension Van Schoonhoven biedt onderdak aan daklozen in dag- en nachtopvang, maar ook ruimtes voor een goed gesprek of een doorverwijzing naar andere diensten. Het pension, meer een geheel van verschillende huizen dan één grote instelling, ligt in de stationsbuurt in Antwerpen-Noord.

Pension Van Schoonhoven, BULK architecten (Foto: Nick Claeskens)

De interpretatie van de structuur en gevelexpressie van de bestaande herenhuizen op de site vormde het basisidee voor BULK architecten. Verschillende elementen van de twee bestaande  19de-eeuwse gevels zoals de sierlijsten werden vertaald naar een hedendaags equivalent. De nieuwbouw en de bestaande gevels articuleren dus op dezelfde wijze met de duidelijke driedeling van een plint/midden/bekroning.

 

De heldere planopbouw van het gemengde programma maakt het gebouw makkelijk leesbaar voor bezoekers. De centrale entree met doorsteek naar de achterliggende tuin, het onthaal en gemeenschappelijke ruimtes vinden hun plek op het gelijkvloers. Op de niveaus erboven bevinden zich individuele kamers (in de nieuwbouw) en gezinsvertrekken (in de bestaande huizen). Door insnijdingen in de achtergevel en een vide krijgen de centrale delen ook ruim voldoende licht. Het project telt verschillende royale gemeenschappelijke ruimtes die mensen uitnodigen om samen te komen.

Pension Van Schoonhoven, BULK architecten (Foto: Nick Claeskens)

Er is grote aandacht geschonken aan het genereuze en het huiselijke, wat niet vanzelfsprekend is met de budgettaire beperkingen, regelgeving en de noodzaak van materialen die tegen een stootje kunnen. Toch slagen de architecten erin creatief om te gaan met de archetypische elementen van de zorgbouw. Dit komt tot uiting in de integratie van herkenbare thuis-elementen op verschillende schalen: van de rijwoning-maat tot de volière in de tuin, van de warme houten lambriseringen tot de gekleurde keukentegels. De heldere fysieke omgeving van Pension Van Schoonhoven biedt een bedaard antwoord voor de chaotische situatie waarin de bezoekers kunnen verkeren.

Pension Van Schoonhoven, BULK architecten (Foto: Nick Claeskens)

Pension Van Schoonhoven is veel meer dan een praktische oplossing voor de acute nood aan een dak boven het hoofd. Door de directe interpretatie van de korrel en vormentaal van de omliggende bebouwing nestelt Pension van Schoonhoven zich netjes in het straatbeeld. Het geheel straalt een passende discretie uit. Het is een gebouw waar de mens centraal staat.

Auteur: Kate Kerkhofs

Werp een blik achter de schermen! BULK Architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau. Klik hier voor meer info. 

  • Pension Van Schoonhoven, BULK architecten (Foto: Nick Claeskens)

  • Pension Van Schoonhoven, BULK architecten (Foto: Nick Claeskens)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Pension Van Schoonhoven

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Van Schoonhovenstraat 76-82
2060 Antwerpen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

30 min

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen door architecten 10u, 10u45, 11u30, 12u15, 14u, 14u45, 15u30 en 16u15 (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief