D/a: Robbedoes
Dag van de architectuur (D/a) → Schaarbeek
Al puzzelend verdichten
Architecten: ZAmpone architectuur
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Wat begon met de vraag aan ZAmpone architectuur om het betonrot in de voorgevel van kinderdagverblijf Robbedoes aan te pakken, resulteerde in een grondige renovatie en uitbreiding van het kinderdagverblijf. Vier nieuwe leefruimtes en slaaplokalen vinden hun plaats in een nieuw half ondergronds gebouw, waar ze met elkaar worden verbonden door een zonnige binnenspeelstraat.
Het gelijkvloers van het bestaande kinderdagverblijf vormt de logistieke spil. Van hieruit kunnen de kinderen naar de lager gelegen nieuwbouw via een houten uitkijkpost/trap en de werknemers naar de nutsruimtes op de hogere niveaus van het bestaande gebouw. Vanuit deze personeelsruimte is er een totaaloverzicht op de site. Hier valt op hoe verrassend veel open ruimte er is gecreëerd voor spel en sport in het dense stadsweefsel van Schaarbeek.
Het kronkelende planfiguur en de plooien in de daken maken de vier leefruimtes lichtrijk en dynamisch. Tegelijkertijd spreekt dit heuvelachtig daklandschap tot de verbeelding voor de kinderen van de aanpalende basisschool. Tijdens de speeltijd hebben ze hierop toegang om te gaan ravotten. Een elegante stalen luifel beschermt hen tegen regen. De coherente ruimtelijke schikking van het binnengebied verbindt haar gebruikers met elkaar. Door de openheid is er een voortdurende interactie tussen kinderen van alle leeftijden. De nadruk op ruimte delen en de bewust vermeden fysieke afbakeningen, maken onderdeel uit van het pedagogisch project.
De vallende kastanjebladen op de voorgevel, op de uitkijkpost/trap of op een raam en de boomstammen op de muur refereren naar de oude kastanjebomen in de oorspronkelijke kloostertuin. Deze kunstintegratie van Jan De Wachter en TC plus vormt een subtiel bindmiddel tussen de nieuwbouw, het bestaande gebouw en de tuin.
Het gebouw kan niet nog méér gebruikt worden: de ruimtes puzzelen zich functioneel in elkaar zonder onderbenutte hoekjes en kantjes, ook gewoonlijke restruimtes zoals het dak en circulatiezones hebben een dubbele functie. De prangende uitdaging van de actuele Belgische stedenbouw is hoe we kwalitatief kunnen verdichten, hoe we ruimte maximaal kunnen benutten zonder in te boeten op licht en ruimtelijkheid. Ontdek zelf hoe ZAmpone een antwoord op deze uitdaging formuleerde.
Auteur: Kate Kerkhofs