D/a: Ryhove

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Maatwerk met regelmaat
Architecten: TRANS architectuur | stedenbouw

Selin & Kate (F/a Curatorenteam) lichten toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Al sinds 1964 is Ryhove vzw een maatwerkbedrijf dat werk biedt aan mensen met een arbeidsbeperking. De gerenoveerde site is gelegen aan de rand van een woonwijk, de ideale ligging die de de werknemers in staat stelt in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven werken.

Ryhove , TRANS architectuur | stedenbouw (Foto: Stijn Bollaert)

De renovatie van de site vroeg om een economische vernieuwing. Naast zijn sociale drijfveer draait Ryhove vzw namelijk volledig mee in het economische circuit. Er was bijgevolg nood aan een efficiënte laad- en losruimte, een reorganisatie en aanpassing van de werkateliers en een nieuw kantoor. TRANS architectuur & stedenbouw ging behendig om met deze opdracht. Onder de uitbreidingsbeperkingen vanwege het beschikbare bouwoppervlak, ontwierpen zij een doordachte inplanting met oog voor diens werknemers.

Aan de straatzijde staat het kantoorgebouw. Opmerkelijk is hoe het volume zich zachtjes laat opnemen door de woonstraat. Dit wordt bereikt door de vertrouwde vorm van het zadeldak, de combinatie van sobere materialen en de ritmering van de kolommen die buiten het volume werden getrokken. De grote vensterpartijen laten toe binnen te kijken, van boven tot in de kelder. De inkomzone dankt zijn bescheiden grandeur aan de houten tafel in de ontvangstruimte en de bewust schuin geplaatste trap samen met de dubbele kamerhoogte. De elegante witgelakte trap begeleidt ons naar de huiselijke vergaderruimtes en de kantoren onder de houten dakconstructie, die door de overhellende vorm en de open gevel aan beide zijden een open en luchtige atmosfeer geven.

Ryhove , TRANS architectuur | stedenbouw (Foto: Stijn Bollaert)

De kantoorruimte heeft een open plan waarbij het bureau van de CEO heel toegankelijk staat. Achteraan op de site bevinden zich verschillende werkateliers, samen met de sociale voorzieningen en de lunchcafetaria. Als verbindende oplossing tussen de twee bouwvolumes voorzag TRANS een hangend dwarsvolume waar de productieverantwoordelijken het bureauwerk kunnen opnemen. Tegelijkertijd kan men vanop deze brug de passerende vrachtwagens waarnemen, die van de receptie onder de brug door naar de laadplaats rijden. Toch lijkt het dak voor de laadbrug eerder een esthetische voltrekking van het bouwvolume dan dat het wel echt een nuttige functie vervult. De hoogte zorgt voor weinig tot geen bescherming tegen regen.

Ondanks zijn economische en industriële functie is het ontwerp zeer menselijk. De materiaalkeuzes en organisatie van de ruimtes zorgen voor een leesbare structuur die een zekere rust met zich mee brengt. Het ontwerp is helder en biedt een houvast, zonder te vervallen in saaie efficiëntie zoals het voor een productiebedrijf wel eens kan uitdraaien…

Auteur: Selin Geerinckx & Kate Kerkhofs

  • Ryhove , TRANS architectuur | stedenbouw (Foto: Stijn Bollaert)

Praktische info

Locatie

Koningsdal 24
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

11:00u

Tot

15:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief