D/a: Scholencampus Spectrumcollege

Dag van de architectuur (D/a) → Beringen

Jong geleerd is jong gedaan
Architecten: OSAR architects

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Bezoek het gebouw op je eigen tempo of laat je rondleiden. Deze rondleidingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Een basisschool, een middenschool en drie bovenbouwscholen kregen een plek in een nieuwe campus in Beringen. In deze scholencluster is iedere opleiding gelijkwaardig. Deze mooie pedagogische waarde vertaalde Osar naar een ensemble van elf witte schoolgebouwen, coherent in gevelexpressie, materialen en volumetrie. Zo articuleert het paviljoen van het schrijnwerkersatelier op dezelfde wijze als dat van de wetenschapsklassen. Spierwit pleisterwerk, een betonnen plint of kolommenrij en grote vensteropeningen kenschetsen de gevels. De warme binnenafwerking is complementair aan de heldere witte buitenkant door de zachte kleuren, de houten wandbekleding en de terracottategels.

Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

De eenvoud van de site vervalt niet in een eentonigheid of banaliteit omdat elke blok subtiel anders is vormgegeven en er grote aandacht uitgaat naar detail.

Met de ruimtelijke schikking beoogt de school dialoog tussen leerlingen van verschillende studierichtingen te bevorderen. Zo kunnen de kleinste kinderen al vanop de speelplaats hun toekomstige leer- en speelplek aanschouwen. En grote raampartijen laten alle leerlingen en leerkrachten toe de gemetste muren van de bouwopleiding te bewonderen.

Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

Twee semipublieke assen structureren de site en verbinden de verschillende buitenruimtes met elkaar. De school wil zichtbaar deel uit maken van de maatschappelijke dialoog. Expliciete fysieke afbakeningen worden zo veel mogelijk vermeden. De noord-zuid as, de Bogaarsveldstraat, leidt naar het centrum van Beringen. Een skatepark zal in de nabije toekomst worden aangelegd op de schoolsite om deze centrale esplanade nog meer te activeren. De sporthal in deze straat, met zijn monumentale portiek eerder een sporttempel, wordt ook na de schooluren gebruikt. Elke buitenruimte is door landschapsarchitecten Landinzicht anders vormgegeven en biedt bewegingsruimte aan de leerlingen. Volume en leegte verhouden zich op een gepaste manier met elkaar.

 

De heldere ruimtelijke structuur en vormentaal van de site brengen een zekere rust voor de vele schoolgangers. De architecten van Osar vonden een boeiend evenwicht tussen discretie en monumentaliteit, tussen uniformiteit en eigenheid.

Auteur: Kate Kerkhofs

  • Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

  • Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

  • Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

  • Scholencampus Spectrumcollege, OSAR architects (Foto: Michiel De Cleene)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Scholencampus Spectrumcollege

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Bogaarsveldstraat 13
3580 Beringen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding elk uur (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief